"JNA nije počinila agresiju nad Hrvatskom, ne trebamo se ispričavati za Vukovar"

BORISAV JOVIĆ, bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ, jučer je na srbijanskoj televiziji RTS izjavio kako se "nikome ne treba ispričati za agresiju na Vukovar  jer su u Hrvatskoj bila uzurpirana prava srpskog naroda" te kako je "JNA bila jedina legalna oružana sila koja je branila SFRJ".

Nakon što ga je Josip Manolić, jedan od osnivača HDZ-a, koji je u emisiji sudjelovao putem video linka iz Rijeke, pozvao da se ispriča za zločine počinjene u Vukovaru, Jović je to odbio. "Ne znam zašto bi to učinio, kada je tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj pobijeno 600 do 700 tisuća Srba  te ih je tijekom posljednjih sukoba protjerano oko 500 tisuća", izjavio je Jović, zaboravivši valjda na sve strahote koje su se 1991. godine dogodile u Vukovaru.

Osim što se odbio ispričati, Jović je i zanijekao činjenicu da je JNA počinila agresiju nad Hrvatskom. Prema njegovom viđenju, u Vukovaru je "došlo do sukoba regularnih postrojbi JNA i hrvatskih paravojnih postrojbi", a ono što se dogodilo ondje "nastavak priče o blokadama kasarni i spašavanju ljudi u njima".

Ni Vasiljević "nije znao" za Ovčaru

Nakon što ga je u prošlotjednom intervjuu za RTS Veljko Kadijević optužio da ga "nije obavijestio" o tome što se događalo na Ovčari, načelnik vojne službe sigurnosti, general Aleksandar Vasiljević je u razgovoru za RTS rekao kako ni on "nije znao" za Ovčaru.

Vasiljević je ustvrdio kako je "tek u siječnju 1993. saznao što se stvarno dogodilo na Ovčari" jer mu njegova linija, major Veselin Šljivančanin, s kojim je razgovarao  "ni riječju nije spomenuo Ovčaru".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara