Johnson se žuri pokrenuti ekonomiju, u lipnju otvara tisuće trgovina

Johnson se žuri pokrenuti ekonomiju, u lipnju otvara tisuće trgovina
Foto: EPA

VELIKA Britanija u lipnju će otvoriti tisuće dućana i trgovačkih centara, najavio je u ponedjeljak premijer Boris Johnson, predstavljajući hodogram olakšavanja mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Na novinskoj konferenciji rekao je da će od 1. lipnja tržnice na otvorenom i izložbeni saloni automobila biti ponovno otvoreni uz sigurnosne smjernice za covid-19, a sve ostale trgovine od 15. lipnja.

Žuri se pokrenuti ekonomiju 

Johnson se žuri ponovno pokrenuti ekonomiju koja je zaustavljena otkad je Britanija proglasila mjere protiv covida-19, ali se istovremeno boji drugog vala infekcije ako se restrikcije budu prebrzo ukidale.

"Danas želim dati maloprodajnom sektoru obavijest da ćemo ponovno otvoriti dućane tako da se mogu pripremiti", rekao je. "To su oprezni i promišljeni koraci na putu za ponovnu izgradnju naše zemlje."

Vlada je rekla da se očekuje da bi se 15. lipnja mogli otvoriti dućani koji prodaju odjeću, obuću, igračke, namještaj, knjige i elektroniku, zatim krojači, aukcijske kuće, fotografski studiji i tržnice na zatvorenom, što im daje tri tjedna da se pripreme.

Velika Britanija ima gotovo 37.000 umrlih od covida-19 i preko 262.000 zaraženih.

Na konferenciji za novinare Johnson je također izrazio žaljenje oko konfuzije i ljutnje u Britaniji zadnja tri dana zbog njegovog savjetnika Dominica Cummingsa koji je nešto ranije novinarima objasnio zbog čega je prekršio karantenu.

Afera savjetnika

Cummings, najbliži savjetnik britanskog premijera, u ponedjeljak je kazao da nije ponudio ostavku zbog odluke da za vrijeme karantene zbog covida-19 ode 400 kilometara iz Londona do vikendice u sjevernoj Engleskoj.

"Ne, nisam ponudio ostavku, nisam to razmatrao", kazao je Cummings, braneći pred novinarima svoju odluku da napusti London tijekom mjera izolacije.

Cummings je čvrsto uvjeren da je bio razuman te da nije prekršio mjere ograničenja kretanja.

"Učinio sam što sam mislio da je dobro (...) mislim da sam se razborito ponašao", rekao je Cummings.

Premijer Johnson branio ga je već u nedjelju rekavši da je ponašanje njegovog savjetnika bilo "razborito, zakonito i s integritetom" kad se odlučio na put od 400 kilometara od Londona do Durhama sa suprugom i sinom.

Naime, Cummings je vozio svog četverogodišnjeg sina koji je imao simptome covida-19 svojim rođacima jer, u slučaju da se razbole i on i supruga, za sina u Londonu nije mogao organizirati adekvatnu skrb.

Bila je to, kako je kazao, "izvanredna situacija". Njegova obitelj živi u izoliranoj ladanjskoj kući na očevoj farmi.

Cummings je glavni arhitekt uspješnog referenduma 2016. na kojem se većina Britanaca odlučila za izlazak iz Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara