Johnson: Sporazum će Britancima dati punu kontrolu

Johnson: Sporazum će Britancima dati punu kontrolu
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson kazao je kako će njegov dogovor o Brexitu Britancima dati "punu kontrolu" nakon što izađu iz EU-a, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao kako bi on mogao predstavljati smetnju budućem trgovinskom sporazumu između SAD-a i Velike Britanije.

"Svatko tko prouči sporazum može vidjeti da će Ujedinjeno Kraljevstvo imati potpunu kontrolu", rekao je Johnson u petak za BBC na pitanje o Trumpovim komentarima. 

SAD je i ranije upozorio Britance da će zadržavanje bliskih odnosa s EU-om nakon Brexita možda spriječiti postizanje bilateralnog trgovinskog sporazuma s Washingtonom. 

Trump pozvao Johnsona da se udruži s Farageom

Trump je o poteškoćama s budućim sporazumima govorio u četvrtak kad je telefonski gostovao u radijskoj emisiji programa LBC. Voditelj emisije bio je Nigel Farage, čelnik stranke Brexit.

Američki predsjednik je u gostovanju pozvao Johnsona da se udruži s Farageom kako bi stvorili "nezaustavljivu silu", a za čelnika laburista Jeremyja Corbyna je kazao kako bi bio vrlo loš za Veliku Britaniju. 

Johnson je u petak, u odvojenom razgovoru za televiziju ITV, upitan bi li pristao na podršku Faragea na izborima 12. prosinca, koji je to uvjetovao odbacivanjem sporazuma postignutog s Bruxellesom. 

"Imamo fantastičan dogovor za koji nitko nije vjerovao da ćemo dobiti", rekao je britanski premijer. 

"Čim se vratimo sredinom prosinca, možemo ga provesti", neizravno je odgovorio Johnson. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara