Johnson u izbornom govoru hvalio svoj sporazum o Brexitu s EU-om

Johnson u izbornom govoru hvalio svoj sporazum o Brexitu s EU-om
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson stavio je postignuti sporazum o Brexitu u središte svoje izborne kampanje i odbacio poziv na izborni pakt sa strankom Brexit kojim bi morao prihvatiti izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma. 

Johnson je ranije obećavao izlazak Velike Britanije iz EU-a sa sporazumom ili bez njega 31. listopada prije nego što su ga zastupnici natjerali da zatraži odgodu do 31. siječnja. 

"Imamo fantastičan sporazum"

No više ne prijeti Brexitom bez sporazuma u manifestu Konzervativne stranke za izbore 12. prosinca, objavio je Times. Pišu da će se usmjeriti na prihvaćanje postignutog dogovora o Brexitu. 

Johnson je jučer odbacio poziv stranke Brexit da odbaci sporazum postignut s EU-om prošlog mjeseca ako želi sklopiti izborni pakt, rekavši da njegov sporazum može proći u parlamentu nakon pobjede na izborima. 

"Imamo fantastičan sporazum, nitko nije vjerovao da ćemo ga postići", rekao je Johnson. "Čim se vratimo na posao sredinom prosinca, to ćemo riješiti", uvjeren je britanski premijer. 

Ministrica kulture Nicky Morgan rekla je da bi glasanje za Konzervativce značilo glasanje protiv Brexita bez sporazuma. 

"Ako budete glasali za Konzervativce na ovim izborima, glasat ćete za izlazak s trenutnim dogovorom. O Brexitu bez sporazuma neće se pregovarati", rekla je Morgan u intervjuu za Times. 

Ankete daju prednost Johnsonu

Od referenduma 2016. i glasanja za izlazak iz EU-a biznismeni i ekonomisti su upozoravali da će izlazak iz bloka bez sporazuma nanijeti veliki udarac britanskom gospodarstvu. 

Zagovornici Brexita bez sporazuma kažu da će se time omogućiti jasno povlačenje iz pravila i regulacija EU-a. 

U manifest Konzervativne stranke neće biti uključena obveza o fiskalnom pravilu, popuštajući time vladinu kontrolu nad javnim financijama, objavio je Times. 

Ankete daju značajnu prednost Johnsonu nad glavnim protivnikom, Laburističkoj stranki.

No ankete također prognoziraju da bi više od 10 posto glasova moglo otići stranki Brexit, što je dovoljno da se glasovi onih koji se zalažu za Brexit rasprše i dovedu do pobjede Laburista. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara