Johnson u parlamentu prijeti općim izborima i povlačenjem Zakona o Brexitu

Johnson u parlamentu prijeti općim izborima i povlačenjem Zakona o Brexitu
Foto: EPA

BRITANSKA vlada odustat će od pokušaja da dobije odobrenje parlamenta za zakonski okvir potreban za izlazak iz EU-a 31. listopada ako zastupnici u utorak budu glasali protiv skraćenog vremenskog roka od tri dana za njegovo usvajanje i umjesto toga zatražit će da se do Božića održe izbori, rekao je britanski premijer Boris Johnson, a prenosi BBC.

Johnson želi progurati sporazum o brexitu kroz parlament ubrzanom procedurom kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a 31. listopada.

Johnson je zastupnicima kazao da će, bude li njegov program odbačen i ako EU pristane na odgodu brexita 31. listopada, koju je bio prisiljen zatražiti, tražiti prijevremene izbore.

Upozorio je da je parlament sam izazvao zastoj i da neće dopustiti da to potraje još mjesecima.

"Ako parlament odbije dopustiti da se brexit dogodi, i umjesto toga bude po njegovom i odluči da sve odgodi do siječnja ili možda i dulje, vlada ni u kojem slučaju ne može tako dalje", rekao je britanski premijer, prenosi BBC.

Oporbeni zastupnici ocijenili su da je njegova prijetnja da će povući prijedlog zakona "djetinjasta ucjena".

Vođa laburista Jeremy Corbyn rekao je da će njegova stranka glasati protiv skraćenog vremenskog roka, ocijenivši da je to "vrijeđanje parlamenta i sramotan pokušaj izbjegavanja odgovornosti, temeljite provjere i bilo kakve istinske debate".

Kritičan je bio i glasnogovornik Liberalnih demokrata za brexit, Tom Brake, kazavši: "Zastupnike se ne bi smjelo prisiljavati da glasaju za ovaj smiješno kratki vremenski rok".

Glasanje večeras

Glasanje o prijedlogu zakona, kojim se u britansko zakonodavstvo implementiraju odredbe sporazuma o brexitu, a koji je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica, očekuje se u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Oporbeni su zastupnici upozorili su da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni.

Ako vladin prijedlog zakona bude usvojen danas i ako preživi oporbene amandmane u srijedu, u četvrtak slijedi treće čitanje.

Nakon toga gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, mora proći sličnu proceduru kao i Donji dom, kako bi sporazum s EU-om postao britanski zakon.

U slučaju da EU odluči da neće odgoditi datum brexita, a Johnsonov sporazum ne bude usvojen u parlamentu, Velika Britanija napušta EU bez sporazuma 31. listopada.

Donji dom britanskog parlamenta usvojio je u rujnu zakon kojim je Johnsona prisilio da zatraži tromjesečnu odgodu brexita ako ne dobije podršku za dogovor do 19. listopada odnosno prošle subote.

Johnson će preživjeti glasanje?

 

Prema analizi Financial Timesa, Johnson će tijesno "preživjeti glasanje" te će za njegov nacrt zakona glasati 320 zastupnika, a 315 će biti protiv.

Vlada je uvjerena da će nacrt zakona koji prati sporazum o Brexitu proći, a u tom slučaju, istoga dana parlament će glasati o vladinom prijedlogu dnevnog reda za preostala čitanja, s čime Johnson planira završiti u četvrtak, pod uvjetom da amandmani oporbe, kojim bi njegov sporazum bio srušen, ne budu prihvaćeni.

Britanski think-tank, Institute for Government, pokazao je da će zastupnici imati manje vremena za kompletnu zakonsku proceduru, nego, primjerice, o zakonu kojim se zabranjuje korištenje divljih životinja u cirkusima.

Vladin nacrt zakona predviđa tranzicijsko razdoblje Brexita do prosinca 2020., što je problematično mnogim parlamentarcima koji misle da je nemoguće u tom razdoblju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini, što bi bilo slično neuređenom Brexitu.

Glasnogovornik: Neprihvaćanjem vladina prijedloga EU dobiva kontrolu nad Brexitom 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, kako moguća odgoda Brexita ovisi o današnjem glasanju u Donjem domu britanskog parlamenta.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je kako je Brexit trošenje vremena i energije te da će Europski parlament glasati o usvajanju sporazuma isključivo nakon što to učini britanski parlament.

Ako parlament ne izglasa Johnsonov predviđeni vremenski okvir za amandmane plan o napuštanju EU-a 31. listopada postao bi puno teži, navodi Reuters.

Glasnogovornik Borisa Johnsona kazao je kako neprihvaćanjem vladinog prijedloga parlament predaje kontrolu nad Brexitom EU-u.

"Ne postoji jamstvo da će EU podržati odgodu", kazao je glasnogovornik upozorivši da bi posljedica mogla biti neregulirani Brexit.

Ako se prihvati vladin dnevni red, uslijedit će amandmani oporbe, koji će vjerojatno predlagati tješnje gospodarske veze s EU-om ili drugi referendum o Brexitu.

Vlada je s tim u vezi upozorila da su pregovori s EU-om završeni, zbog čega su problematični amandmani koji mijenjaju sporazum s EU-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara