Johnson želi smanjiti ulogu Huaweija u britanskoj 5G mreži

Johnson želi smanjiti ulogu Huaweija u britanskoj 5G mreži
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson namjerava smanjiti ulogu kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija u britanskoj 5G mreži, objavili su listovi Guardian i Daily Telegraph. 

Po pisanju dva britanska lista, šef britanske konzervativne vlade od svoje je administracije zatražio da pripremi plan za "smanjenje udjela Huaweija u 5G infrastrukturi Ujedinjenog Kraljevstva do 2023. na nulu".

Nepovjerenje prema Kini

Krajem siječnja britanska vlada dala je zeleno svjetlo sudjelovanju Huaweija u nestrateškim infrastrukturama, s tržišnim udjelom ograničenim na 35 posto. 

Guardian i Daily Telegraph pišu da se Boris Johnson, zbog ovog problema, suočava s rastućom zabrinutošću u vlastitoj stranci zbog nepovjerenja prema Kini, optuženoj za nedostatak transparentnosti u upravljanju krizom u doba pandemije koronavirusa čije je ishodište kineska pokrajina Wuhan.

Britanska odluka s početka godine razočarala je Washington. 

Sjedinjene Države Huawei sumnjiče za špijunažu u korist Pekinga. Osim pregovora s Europskom unijom o njihovu odnosu nakon Brexita, izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, London je s Washingtonom pokrenuo pregovore čiji je cilj sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara