Joras ni nakon sastanka s Tuerkom ne prekida štrajk glađu

JOŠKO JORAS ni nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom ne namjerava prekinuti svoj štrajk glađu koji je započeo krajem prošlog mjeseca.

Na Jorasov zahtjev Tuerk se danas s njim sastao u jednom portoroškom hotelu, te ga pozvao da prekine svoj post koji je započeo jer je hrvatska policija postavila žardinjere kako ne bi mogao zaobilaziti granični prijelaz Plovanija.

Joras je osuđen na pješačenje

Joras tako već godinama zaobilazi granični prijelaz Plovaniju jer tvrdi da ne živi u Hrvatskoj, već u Sloveniji, smetaju ga betonske posude za cvijeće koje su postavljene na putu koji sad može samo prohodati. Prilaz koji zaobilazi službeni granični prijelaz Joras je sam sagradio.
 
Tuerk se nakon sastanka očitovao o sporu između Hrvatske i Slovenije oko suverenosti južne obale Dragonje, gdje živi Joras. "U interesu je obaju država da se ljudima uz Dragonju pomogne tako da se njihov život odvija normalno i sa što manje problema", kaže slovenski predsjednik.

Primjena rješenja piranskog suda?

Dodao je kako će se i dalje angažirati u rješavanju ovog spora, ali i iznio svoje stajalište: "Po našem je uvjerenju lijeva obala Dragonje pod slovenskim suverenitetom. No, regulacija prometa i komunikacije na tom području određene su na poseban način, stoga su potrebni dogovori, kao i dogovor o primjeni rješenja piranskog suda o uklanjanju žardinjera".

No, Tuerk je još na kraju otkrio kako Jorasu, kojeg stalno posjećuju različite slovenske udruge i stranke te ga podupiru u prosvjedu, ne želi davati posebna obećanja.

A.P.
Foto : AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara