Jordan Jelić - spajatelj južne Amerike i Hrvatske

JORDAN Jelić, čija je knjiga prijevoda i prepjeva stihova mladih čileanskih pjesnika predstavljena danas u Zagrebu, godinama radi na povezivanju hrvatske kulture i kultura naroda južne Amerike.

To je svojim riječima potvrdio i čileanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jorge Dupouy Grez kada je na predstavljanju knjige rekao da su, zahvaljujući trudu priređivača, hrvatski i čileanski narod još jedan korak bliže.

Knjiga "Mlada čileanska lirika" sadrži stihove trideset i pet pjesnika mlađih od 35 godina, a Jelić ju je priredio zajedno s hispanisticom Željkom Lovrenčić.

Pohvale Jeliću (61) za njegov rad i dosad su stizale s visokih mjesta zemalja južne Amerike. U travnju ove godine zahvalio mu se predsjednik Meksika Vicente Fox "na tako značajnom poslu" kojim se bavi u poticanju meksičke kulture. U pismu koje mu je poslao preko svoje diplomatske savjetnice, veleposlanice Perle Carvalho, meksički predsjednik je Jeliću poručio da zajedno s njim dijeli "entuzijazam u obrazovanju i širenju kulture". Posebno mu se zahvalio na knjigama o društvenom životu kultura (indijanaca) Otomi i antologijama meksičke poezije objavljenih na hrvatskom jeziku.

"Zahvaljujući radu pisaca i promotora spoznaje poput Vas, fundamentalna književna djela i oblici života različitih kultura nalaze se na raspolaganju čitateljima na različitim jezicima na kojima su originalno bili napisani", poručio je hrvatskom latinoamerikanistu predsjednik Fox.

Lani u lipnju je "za doprinos svjetskoj kulturi" primio i priznanje peruanskog Nacionalnog sveučilišta Anchasa "Santiago Antunez de Mayolo" iz Huaraza. Medalju "Bodas de Plata Santiaguina" dobio je za svoje "vrijedne priloge svjetskoj kulturi", posebice za prijevode djela velikog peruanskog i latinskoameričkog pjesnika Cesara Valleja.

Jelić je rođen 25. veljače 1942. u Šibeniku. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kninu, a studij filozofije i komparativne književnosti u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Doktor je socio- antropologijskih znanosti.

Na studijskim specijalizacijama proveo je više od tri godine u Latinskoj Americi, SAD-u i Europi. O Latinskoj Americi napisao je značajno djelo Jednodimenzionalna antropologija.

Osnivač je i koordinator Hrvatskog latinskoameričkog i iberskog centra u Zagrebu, a posljednjih deset godina isključivo se posvetio istraživanju Latinske Amerike i Španjolske. Rezultat tih istraživanja su pedesetak knjiga i studija, razni radovi te brojne tribine u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Kao koordinator sudjeluje na projektu Dijalog između Centralnoistočne Europe i Latinske Amerike, a u okviru tog projekta sudjelovao je na mnogim svjetskim kongresima i simpozijima.

Jelić je objavio više stotina radova s područja sociologije, socio-kulturne antropologije, politologije i književnosti zemalja Trećeg svijeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara