Jordan neće obnoviti dijelove mirovnog sporazuma s Izraelom

Jordan neće obnoviti dijelove mirovnog sporazuma s Izraelom
Foto: EPA

JORDANSKI kralj Abdullah II. je najavio da neće obnoviti ugovor o ustupanju Izraelu dvaju pograničnih područja nakon isteka mirovnog sporazuma iz 1994., no Izrael je najavio da je spreman pregovarati. 

"Obavijestili smo Izrael da želimo prekinuti primjenu aneksa mirovnog sporazuma koji se odnosi na Baqouru i Ghoumar", rekao je Abdulah, a prenijela službena novinska agencija Petra. Istaknuo je da "Baqoura i Ghoumar pripadaju Jordanu" te da će i ostati jordanski. 

Pregovori?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je u nedjelju da će pregovarati s Jordancima o pitanju uprave nad spomenutim područjima u idućem 25-godišnjem razdoblju. 

Izrael će pokušati razgovarati o mogućnosti produljenja aktualnog sporazuma, rekao je Netanyahu. 

Izrael ima pravo na eksploataciju spomenutih područja tijekom 25-godišnjeg razdoblja

Valjanost sporazuma istječe 2019. godine. 

"Baqoura i Ghoumar oduvijek su bili na vrhu popisa naših prioriteta. Zato smo odlučili prekinuti s primjenom aneksa mirovnog sporazuma koji se odnose na ta dva područja", rekao je. 

U skladu s aneksom mirovnog sporazuma koji su 26. listopada 1994. potpisali Izrael i susjedni Jordan, Izrael je ustupio oko 405 hektara poljoprivrednog zemljišta na jugu zemlje Jordanu, kao i manje područje pod nazivom 'Otok mira' blizu Galilejskog jezera.

Izrael ima pravo na eksploataciju spomenutih područja tijekom 25-godišnjeg razdoblja, a sporazum se automatski obnavlja ako nijedna od dviju strana godinu dana ranije ne upozori da se pravila o Baqouri i Ghoumaru više ne primjenjuju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara