Još 24 zaraženih, ukupno 442. Markotić komentirala liječenje Sumamedom

Još 24 zaraženih, ukupno 442. Markotić komentirala liječenje Sumamedom
Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ su evidentirana 442 slučaja koronavirusa, što je 24 više nego u odnosu na jutros u 9 sati.

Za područja Murtera i Betine je proglašena karantena, nitko ne može ući ni izaći, a na cestu su postavljeni šiljci za bušenje guma u slučaju da netko pokuša izaći.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 17 sati objavljene su nove informacije. Potvrđeno je da je ugostitelj iz Istre preminuo od koronavirusa.

>> Presicu Stožera mogli ste pratiti uživo na Indexu:

U Hrvatskoj su potvrđena 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da ih je sada ukupno 442, a patološki nalaz pokazuje da je uzrok smrti preminulog Istranina bio koronavirus, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Imamo 442 potvrđena slučaja, 24 više od one brojke koju smo objavili ujutro, što čini 60 slučajeva u zadnja 24 sata. Ne povećava nam se broj, nego od subote kada smo imali 78, što je bio vrhunac i iznenadni porast, držimo se ispod te brojke, što nam daje nade da će naša krivulja biti više položena nego uspravna", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dodao je kako imamo 22 osobe koje su izliječene, a ta brojka raste iz dana u dan.

"Mogu vam mogu potvrditi da je patološki nalaz umrle osobe iz Istarske županije pokazao da se radi o smrti od COVIDA-19", kazao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izvijestila je da se broj bolesnika na respiratoru nije povećao, no jednom od njih stanje se pogoršalo.

"Nadamo se da ćemo uspjeti učiniti sve da se njegovo stanje poboljša", istaknula je Markotić.

Od jutros je osmero novih pozitivnih slučajeva hospitalizirano, a još nekoliko osoba je na promatranju, oni čekaju testiranje da se vidi jesu li bolesni.

Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici, gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija. Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.

O liječenju Sumamedom

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa Sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne. "Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati Sumamed, morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti", kazala je Markotić.

Božinović: Policija najrigoroznija prema protupravnom ponašanju u svojim redovima

Policija je najrigoroznija prema bilo kakvom protupravnom ponašanju u svojim redovima, komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović slučaj dvoje zagrebačkih policajaca koji su udaljeni iz službe.

''Policija je institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu govori i broj disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije'', kazao je u srijedu Božinović na redovnoj novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Božinović je ocijenio da policija radi u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima. ''Policijski službenik je taj koji svojim primjerom mora pokazivati kako se primjenjuje zakon'', zaključio je.

Zagrebačka policija udaljila je u srijedu iz službe policajca koji je vulgarno komentirao ponašanje građana i mjere protiv koronavirusa te policajku koja je nudila prijevoz zanemarujući odluke kriznog stožera.    

O provođenju testova

Markotić je komentirala i kritike da se ne provodi dovoljno testova.

"Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Vi taj test morate znati i interpretirati na adekvatan način. 

Sve i da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Sve i da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati? 

Za sve koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti", kazala je Markotić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara