Još banaka dobit će novac iz proračuna zbog Uljanika? Horvat im se ulizuje

Još banaka dobit će novac iz proračuna zbog Uljanika? Horvat im se ulizuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jučer je priznao da je Splitska banka aktivirala jamstva koja je država dala Uljaniku te je 48 milijuna eura naplatila iz državnog proračuna.

Danas je kazao kako postoji velika opasnost da to naprave još dvije banke.

"Ja ću biti zadnji koji će zazivati stečaj, ali ako ne uspijemo u onome što želimo, stečaj slijedi sam po sebi. Vlada ima jedan dio novaca za tri minimalne plaće, a osigurat ćemo i ostatak iz proračuna ako bude potrebno", rekao je.

"Najveća prijetnja dolazi iz dvije banke koje su dale kredit u siječnju, kako bi uopće došlo do faze restrukturiranja. U ovim trenucima kolega Marić intenzivno pregovara i s jednom i s drugom bankom. Bez obzira na pritisak, još im nije isplaćeno iz proračuna ono što bi se moglo dogoditi. Koliko će oni imati strpljenja, vidjet ćemo. Ja se upravama obje banke zahvaljujem na razumijevanju i dobrim razgovorima te strpljenju koje imaju", rekao je Horvat.

Dodao je da se dio brodova može spasiti, pogotovo onih koji su gotovi.

Vlada je, podsjetimo, radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije u siječnju izdala jamstva za kreditno zaduženje brodogradilišta Uljanik, i to u korist HPB-a u iznosu od 48 milijuna eura, a u istom iznosu je krajem veljače izdano i jamstvo u korist Splitske banke i OTP banke kao agenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara