Još dva hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice

Još dva hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice
Foto: Index/Facebook

U HRVATSKU su stigle još dvije nove Michelinove zvjezdice.

Po jednu Michelinovu zvjezdicu dobili su zagrebački restoran Noel i lovranski Draga di Lovrana. Restorani Pelegrini u Šibeniku, 360º u Dubrovniku i Monte u Rovinju zadržali su zvjezdice koje su dobili ranije.

Također, lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam naših restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku Michelin Plate ove godine nosi ukupno 51 restoran u Hrvatskoj.

Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora. Popis za Hrvatsku objavljen je na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

Janković: Ovo je znak da je Hrvatska sjajna gastronomska destinacija

Za komentar ove sjajne vijesti zamolili smo slavnog hrvatskog chefa Matu Jankovića.

"Čestitam i jednom i drugom restoranu, ovo je znak da je Hrvatska sjajna gastronomska destinacija. Također, čestitao bih i restoranima koji su zadržali zvjezdice. Sada treba poraditi na tome da se zasluži i druga Michelinova zvjezdica. Ima još prostora za napredak. Treba gledati kvalitetu, a ne kvantitetu i tako ići još dalje", rekao je Janković za Index.

Hrvatska sada ima pet restorana s Michelinovom zvjezdicom

"Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo nam je ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako iskrene čestitke upućuje svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana koji su nositelji zvjezdice.

"Ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj - od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet", izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča.

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara