Još dva hrvatska restorana dobila Michelinovu zvjezdicu

Još dva hrvatska restorana dobila Michelinovu zvjezdicu
Foto: Boškinac/Facebook

HRVATSKA je od danas bogatija za dva restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, javili su iz HTZ-a. Naime, restoranima Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) dodijeljena je jedna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali svoje zvjezdice.

Uz to, na listu Bib Gourmand uvrštena su još dva restorana, čime se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 70 restorana s Michelinovim oznakama. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku, stoji u priopćenju HTZ-a.

"Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji"

"Iznimno smo ponosni što Hrvatska od danas ima ukupno sedam restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom te što su se Novalja i Korčula pridodale hrvatskim destinacijama koje se mogu pohvaliti autentičnom i iznimno kvalitetnom gastronomskom ponudom. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Hrvatska je zemlja vrhunske gastronomske ponude koja u današnje vrijeme postaje sve važnijim motivom dolaska, ali i povratka gostiju u destinaciju. Siguran sam u odlične promotivne efekte svih MICHELINOVIH oznaka koje nam ujedno mogu poslužiti i kao poticaj u daljnjem razvoju i njegovanju naših autohtonih okusa“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima, posebice vlasnicima i djelatnicima restorana Boškinac i LD Terrace čiji su trud i kreativnost prepoznali Michelinovi inspektori.

Izbor hrvatskih restorana i hrvatsku gastronomiju na službenim stranicama Michelina komentirao je i internacionalni direktor Michelin vodiča Gwendal Poullennec.

Bib Gourmand Konobi Škoj i Zlatnim Goricama

Michelinove oznake Bib Gourmand, uz prošlogodišnje restorane Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb), ove godine dobivaju Konoba Škoj (Šolta) i Zlatne Gorice (Varaždin Breg). Ova oznaka dodjeljuje se restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

"Velika nagrada za sve"

"Nova priznanja Michelina potvrđuju kako se hrvatska gastro scena iz godine u godinu razvija, a ujedno su i velika nagrada za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Hrvatska kontinuirano gradi imidž prepoznatljive gastro destinacije bazirane na izuzetnoj raznolikosti regionalnih gastronomskih identiteta.

Prema istraživanjima Food Travel Monitora, čak 93 posto turista sudjelovalo je u nekom posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće tijekom turističkog putovanja, što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Upravo zato ćemo posebnu pozornost u sljedećem strateškom razdoblju posvetiti enogastronomiji, povezivanju proizvođača i ugostitelja te jačem brendiranju i dodatnom pozicioniranju Hrvatske kao nove gastro ikone Europe", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Plava kamenica donosi sve zvjezdice, preporuke i Bib Gourmande

1 ZVJEZDICA
Pelegrini, Šibenik – chef Rudolf Štefan
Monte, Rovinj – chef Danijel Đekić
360, Dubrovnik, chef Mario Curić
Noel, Zagreb, chef Goran Kočiš
Draga di Lovrana, Lovran – chef Deni Srdoč
Boškinac, Stara Novalja – chef Matija Bregeš
LD Terrace, Korčula – chef Marko Gajski

Bib Gourmand
Agava, Zagreb
Tač, Zagreb
Vuglec Breg, Krapina
Zlatne gorice, Varaždin Breg
Batelina, Banjole
Konoba Vinko, Konjevrate
Dunav, Ilok
Konoba Fetivi, Split
Konoba Mate, Korčula
Konoba Škoj, Šolta

Preporuke
Bistro Apetit by Marin Rendić, Zagreb
ManO, Zagreb
Dubravkin Put, Zagreb
Pod Zidom, Zagreb
Time, Zagreb
Boban, Zagreb
Beštija, Zagreb
Apetit, Zagreb
Tekka, Zagreb
Zinfandel’s, Zagreb
Takenoko, Zagreb
Le Bistro Esplanade, Zagreb
Mon Ami, Velika Gorica
Bedem, Varaždin
Mala hiža, Mačkovec
Navis, Opatija
Villa Ariston, Opatija
Zigante, Livade
Konoba Morgan, Bracanija
Buščina, Umag
San Rocco, Brtonigla
Pergola, Zambratija
Marina, Novigrad
Badi, Umag
Konoba Čok, Novigrad
Alla Beccaccia, Valbandon
Damir&Ornella, Novigrad
Meneghetti, Bale
Sv. Nikola, Poreč
Foša, Zadar
La Puntulina, Rovinj
Kaštel, Zadar
Klub Waldinger, Osijek
Konoba Boba, Murter
Konoba Tri Piruna, Vodice
Konoba TRS, Trogir
ZOI, Split
Zrno soli, Split
Kadena, Split
Dvor, Split
Jeny, Tučepi
Filippi, Korčula
Vapor, Dubrovnik
Nautika, Dubrovnik
Above 5, Dubrovnik
Stara loza, Dubrovnik
Proto Fish, Dubrovnik
Takenoko, Dubrovnik
Zuzori, Dubrovnik
Bistro Tavulin, Dubrovnik
Pjerin, Dubrovik
Dubrovnik, Dubrovnik
Bugenvila, Cavtat

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara