Berlin: Turska je uhitila Nijemce iz političkih razloga

Berlin: Turska je uhitila Nijemce iz političkih razloga

Foto: Gulliver Getty

NJEMAČKA je osudila uhićenje dvoje svojih državljana u Turskoj, ocijenivši da su uhićeni iz "političkih razloga", čime je broj Nijemaca koje Berlin smatra političkim zatvorenicima u toj zemlji porastao na 12.

"Dana 31. kolovoza, dvoje njemačkih državljana uhićeno je iz političkih razloga. Generalni konzulat u Izmiru doznao je za uhićenja iz neslužbenih izvora. Policija u zračnoj luci u Antalyji je to potom potvrdila", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Adebahr.

Očekuju da oslobode sve uhićene

Konzularni dužnosnici nisu mogli razgovarati s njima niti se sastati, a glasnogovornica nije željela kazati ništa više o tom slučaju niti o identitetu uhićenih.

Glasnogovornik njemačke kancelarke kazao je da od Turske očekuju da oslobodi sve njemačke državljane koje je uhitila iz neopravdanih razloga.

Po Berlinu, turske vlasti do sada su uhitile ukupno 12 Nijemaca zbog "političkih" motiva. Četvero ih ima dvojno državljanstvo.

Najpoznatiji je slučaj Deniza Yucela, dopisnika Die Welta iz Turske, koji je u zatvoru od kraja veljače zbog "terorističke" propagande i poticanja na mržnju. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje ga da je kurdski separatist i "njemački agent".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara