Još jedan HDZ-ovac iz BiH brani Republiku Srpsku, ovaj je i ministar

Još jedan HDZ-ovac iz BiH brani Republiku Srpsku, ovaj je i ministar
Screenshot: YouTube

DRŽAVNI ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je da Dan Republike Srpske nije neustavan i obilježava se sukladno zakonu koji su vlasti tog entiteta izmijenile pošto ga je ranije osporio Ustavni sud BiH i zato je optužbe na račun hrvatskih dužnosnika koji su nazočili proslavi 9. siječnja protumačio kao posve neutemeljene. 

”Prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta je potpuno legalno 9. siječnja. Obilježavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH”, naveo je Grubeša u izjavi za medije.

Ustavni sud 2015. osporio je samo dio odluke o Danu RS-a koji se odnosi na dio obilježavanja vjerske krsne slave, a ne samoga dana 9. siječnja. 

“Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. siječnja neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske", rekao je Grubeša.

Napao medije koji su kritizirali proslavu dana Republike Srpske

Objasnio je nadalje da su u Republici Srpskoj "odmah proveli tu odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi”.

”Napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen je i maliciozan, iskorišten da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uvjeta za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vrijeđa niti nam šteti", istaknuo je Grubeša.

Kritizirao je i medije u BiH jer stvaraju lažnu sliku o tom događaju. 

Grubeša je u srijedu nazočio obilježavanju Dana RS-a sa svojim stranačkim šefom Draganom Čovićem na svečanoj akademiji koja je održana tim povodom, ali nije bio na mimohodu policije na ulicama Banje Luke i dodjeli priznanja gdje je odličje dobio ratni zločinac Slavko Lisica osuđen za zločine počinjene na području Šibenika, a kojemu je priznanje postumno dodijeljeno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara