Još jedna važna novost za vozače, posebno one koji putuju u SAD, Kanadu...

Još jedna važna novost za vozače, posebno one koji putuju u SAD, Kanadu...
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SABORSKI zastupnici pozdravili su hrvatsko pristupanje Konvenciji o cestovnom prometu, odnosno Ženevskoj konvenciji koja će omogućiti važenje vozačkih dozvola izdanih u Hrvatskoj u zemljama strankama te konvencije, među kojima su SAD, Kanada, Japan, Australija i Argentina.

Hrvatska je stranka Bečke konvencije prema kojoj međunarodne vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj ne vrijede u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije, zbog čega se pristupilo rješavanju tog problema.

Najistaknutiji primjeri država stranaka Ženevske konvencije koje nisu istodobno i stranke Bečke konvencije su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Australija i Argentina.

Pristupanje Ženevskoj konvenciji uvelike će hrvatskim državljanima i predstavnicima hrvatskih tvrtki olakšati boravak u ovim državama, kazao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

Potvrđivanje Ženevske konvencije također će omogućiti prometovanja vozila s hrvatskim registarskim oznakama po prometnicama onih država koje su isključivo stranke te konvencije.

U ovom je trenutku 79 država stranaka Bečke konvencije, a 98 država stranaka Ženevske konvencije, od kojih je 55 država stranaka Bečke konvencije, a među njima je i 21 država članica Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara