Još nema dogovora EU-a i Japana o lokaciji ITER-a

Još nema dogovora Japana i Europske unije oko lokacije ITERa, prvog fuzijskog nuklearnog reaktora u svijetu, kazao je u utorak glasnogovornik Europske unije izrazivši optimizam u skorašnji pozitivan ishod.

"Optimistični smo da ćemo sporazum dobiti prije srpnja, pregovori se nastavljaju", rekao je Stefaan de Rynck novinarima.

Planovi za izgradnju reaktora vrijednog 13 milijardi dolara stoje mjesecima jer se Francuska i Japan spore oko lokacije objekta, a prošlog je tjedna francuski predsjednik Jacques Chirac ozlojedio Tokio kazavši da će Francuska pobijediti.

Šest partnera u projektu - Europska unija, Japan, Kina, Sjedinjene Države, Rusija i Južna Koreja - podijeljeni su oko toga treba li reaktor biti na tlu Japana ili Francuske.

ITER, latinska riječ za "put", međunarodni je projekt za proizvodnju energije oponašanjem Sunca i mogao bi jednoga dana postati neiscrpan izvor jeftine i ekološki prihvatljive enegije. No za komercijalno održivi fuzijski reaktor potrebna su još desetljeća istraživanja.

Japanski mediji javljali su da bi Japan mogao odustati od napora da objekt bude smješten na njegovu tlu jer će se japanski radnici ionako zaposliti na projektu.

Strane su dogovorile da odluku donesu na sastanku G8, skupine industrijski najrazvijenijih zemalja u srpnju.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara