Još nema odluke o smjeni: Grabar Kitarović mora platiti trošak korištenja službenog automobila

Tekst: H.A.
Foto: Index

IAKO je ministar Gordan Jandroković jučer izjavio kako će veleposlanica u Washingtonu biti sankcionirana zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe, danas je iz MVPEI-ja stiglo priopćenje u kojemu stoji kako će ona biti pozvana na razgovor u Republiku Hrvatsku radi daljnjih objašnjenja. Također, naloženo joj je vraćanje automobila u Veleposlanstvo i njegovo korištenje u skladu s aktima Ministarstva te nadoknada neopravdanih troškova.

Dodaje se kako je istraga pokazala nepropisno korištenje službenog automobila od strane veleposlanice Republike Hrvatske u SAD-u Kolinde Grabar-Kitarović. Utvrđeno je kako je u razdoblju od 22. srpnja 2008. godine do 4. ožujka 2010. godine automobilom Toyota Sienna prijeđeno 47.778 kilometara, za što nije vođena evidencija korištenja propisana aktima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 
Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović na raspolaganju ima 24 sata na dan za sebe i svoju obitelj službeni automobil hrvatskog veleposlanstva marke Cadillac DTS, no uz to neovlašteno se koristila i Toyotom.

"Prihvaćanje takve prakse otvorilo bi mogućnost da svaki šef misije (81 diplomatsko-konzularno predstavništvo) ima dodatno službeno vozilo za sebe i svoju obitelj s plaćenim troškovima 24 sata na dan", dodaje se u priopćenju Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara