Još nema zahtjeva za američko-korejskim pregovorima u Pekingu

SJEVERNA Koreja i Sjedinjene Države do sada nisu prihvatile kinesku ponudu da bude domaćinom njihovim razgovorima kako bi se prebrodila kriza oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

´Do sada nitko nije predložio održavanje razgovora o tom pitanju u Pekingu´, rekla je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica ministarstva Zhang Qiyue dva dana nakon što je Kina, jedna od malobrojnih saveznika Sjeverne Koreje, izrazila spremnost da bude domaćin razgovora.

´Ovisi o relevantnim stranama da odluče kada i gdje će se takva vrsta razgovora održati i mogu li biti održani´, rekla je glasnogovornica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peking, koji je zauzeo relativno uravnoteženo stajalište u odnosu na problem nuklearnog naoružanja na obližnjem Korejskom poluotoku, u više se navrata zauzeo za diplomatsko rješenje te je pozvao dvije zemlje na dijalog.

Do prvih nesuglasica vezanih uz razvoj nuklearnog programa došlo je u listopadu kada je SAD objavio da je Sjeverna Koreja priznala postojanje tajnog programa nuklearnog naoružanja unatoč svojim međunarodnim obvezama. Nakon toga je Sjeverna Koreja izbacila iz zemlje inspektore za nadzor naoružanja i povukla se iz sporazuma o širenju nuklearnog naoružanja te prijeti obnoviti raketne pokuse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara