Još uvijek bez elektroničkog glasanja

PREDSJEDNIK Sabora Zlatko Tomčić danas je na početku zasjedanja prozvao saborsku stručnu službu i izvođača radova na uspostavi sustava za elektroničko glasanje, tvrtku Siemens, jer sustav ni danas nije profunkcionirao.

"Javno prozivam stručnu službu Sabora i izvođača radova da konačno urede sustav ili vrate novac", rekao je Tomčić, vidno razljućen jer sustav za elektroničko glasanje, vrijedan 300 tisuća eura, nije startao već kod prvog od ukupno 54 zakonska prijedloga o kojima bi Sabor danas trebao glasati.

Naime, pri pokušaju identifikacije zastupnika, pred glasanje o Planu gradnje i održavanja javnih cesta i Programu sanacije autocesta u 2003., Tomčić je izvijestio zastupnike da mu se ne gasi lampica na sustavu za identifikaciju, a što je znak da ne može pristupiti glasanju.

Nakon toga, na iste teškoće požalili su se i još neki zastupnici, zbog čega je Tomčić odredio da će se o najavljenim točkama glasovati na dosadašnji način, dizanjem ruku.

Iako je Hrvatski sabor jučer prihvatio izmjene saborskog Poslovnika kojima se regulira sustav elektroničkog glasanja, vjerojatno je da će se s njegovom primjenom još pričekati.

Predstavnici izvođača radova iz tvrtke Siemens, dolaze provjeriti sustav po završetku današnje saborske sjednice.

Tomčić je izvijestio i o planu saborskog rada u ljetnom razdoblju, o kojemu će konačnu riječ dati saborsko Predsjedništvo.

Sabor će danas zaključiti 32. sjednicu i sutra, na Dan Hrvatskog sabora, održati svečanu sjednicu.

Idući tjedan, zbog boravka Svetog Oca u Hrvatskoj, Sabor neće zasjedati, a novu, 33. sjednicu počet će 11. lipnja, koja bi trebala trajati do Ustavom predviđenog roka 15. srpnja.

Zbog nagomilanog dnevnog reda i dva blagdana u lipnju, Tomčić je najavio da će Sabor, umjesto u srijedu, po potrebi sa zasjedanjima početi i u ponedjeljak ili utorak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara