Crnojin savjetnik: Branio je državu, a Zagreb je oštetio za 140 kuna mjesečno

Crnojin savjetnik: Branio je državu, a Zagreb je oštetio za 140 kuna mjesečno

Screenshot: HRT

BURNU raspravu oko statusa ministra Mije Crnoje u emisiji Otvoreno na HRT-u predvodili su Josip Jurčević, savjetnik ministra branitelja i Franko Vidović iz SDP-a.

Josip Jurčević zahvalio se na početku emisije na gostovanju i prilici da obrazloži situaciju u kojoj je ministar Crnoja, kako je rekao, "pribijen na križ".

"Gledajući psihološki ministar je pribijen na križ, to je jedna kampanja. Drago mi je da su vlada i koalicijski partneri postupili pravilno, vidjet će što se dogodilo. Niti jedna optužba ne stoji na temelju dokumenata", rekao je Josip Jurčević pokazavši dokumente koje je u Dnevniku spominjao Crnoja, a u kojima je sud odbacio zabilježbu roka od tri godine za zemljište u Samoboru.

"Zemljište se dodjeljuje braniteljima temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima. Potrebno je da najmanje pet godina imate prebivalište u tom mjestu gdje tražite. Koliko ja znam, gospodin Crnoja ima prebivalište u Samoboru od 2003. godine. On je danas izjavio da je od 2013. prijavljen u Samoboru. To bi bilo dobro da se raščisti. Cijela ta situacija je jednostavna, ministar može uputiti upit poreznoj u svoje ime i te podatke predočiti javnosti", rekao je Franko Vidović iz SDP-a.

Vidoviću je kontrirao Jurčević. "Točno je da je Crnoja od 2003. prijavljen, on je bio tamo osam ili devet godina kad mu je dodijeljeno zemljište. On je bio prijavljen na drugoj adresi jer je radio u Samoboru. Kad je naslijedio stan u Zagrebu, obitelj je prebacio tamo", rekao je Jurčević.

Franko Vidović je rekao da nije moguće da netko dobije zemljište ako ima nekretninu, a Jurčević je rekao da u trenutku dobivanja zemljišta još uvijek nije naslijedio nekretninu.

Josip Jurčević nastavio je inzistirati kako po njemu nema ništa sporno jer ministar od 2003. godine ima reguliran boravak u Samoboru.

"Nije samo u pitaju prekršaj, ovdje je i utaja poreza odnosno prireza. Postoji i priča kredita, on je dobio kredit po povoljnim uvjetima, to je braniteljski kredit za stambeno zbrinavanje. Ono što ja znam, ugovori za te kredite daju se na tri godine. Mi sad imamo situaciju, zemljištu je na sudu produžen rok na 13 godina, kredit koji se trebao iskoristiti na tri godine, ne znam je li iskorišten", optužio je Vidović.

Mjesečno Grad Zagreb zakinuo za 140 kuna


"On je išao braniti demokraciju i pravnu državu u vašim godinama, on je u ove dvije godine zakinuo 140 kuna mjesečno u ove dvije godine", rekao je Jurčević Vidoviću.

"Godinama maltretira udovicu Veselina Marinova. Laže na sudu i dovodi ljude koji lažu za njega", nove optužbe objavio je Berislav Jelinić, urednik Nacionala koji je spornu priču i objavio.

Nakon objave registra branitelja porastao broj samoubojstava

Jurčević smatra da se energija troši na krive teme. "Kad je objavljen registar branitelja broj samoubojstava među braniteljima je porastao", promijenio je temu Jurčević pokazavši graf koji pokazuje povećan broj suicida među braniteljima posljednjih godina.

"Državni dužnosnik, ministar, mora biti do kraja čist, jasan, transparentan. Nema tu, sad smo malo na sudu, pa smo dobili presudu. Red je da premijer i ministar sjednu na presicu i sve razjasne. Nitko ne dvoji je li on heroj rata, hvala mu na tome, to nitko ne dovodi u pitanje. Ovdje govorimo o događajima koji su se događali puno poslije rata", zaključio je Vidović

"Sutra možete očekivati da će SDP pokrenuti postupak za opoziv ministra", dodao je Vidović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara