Josipović: Ako se pokaže da nisam prekršio Ustav, neka premijerka da ostavku

Tekst: I.Kri.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

PREDSJEDNIKA Ivu Josipovića naljutilo je to što se spominje da je svojim sarajevskim govorom prekršio Ustav te traži od premijerke Jadranke Kosor da pokrene njegov opoziv.

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsjednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekršio Ustav - onda tražim da premijerka podnese ostavku", kazao je u intervju za Seebiz Josipović te dodao kako je uvjeren da ničim nije prekršio Ustav.

Ne prepoznaju loše strane tadašnje politike

No, Josipović je svjestan da je malo šanse za pokretanje toga postupka. Za to bi Jadranki Kosor trebalo dvije trećine zastupnika u Saboru, što znači da bi se toj ideji trebali prikloniti i neki SDP-ovci. O odgovornosti predsjednika odlučuje Ustavni sud s dvotrećinskom većinom svih sudaca. Ustav kaže kako je predsjednik Republike odgovoran za povredu Ustava koju počini u obavljanju dužnosti. 

Josipović tvrdi kako vidi nespremnost da se prepoznaju loše strane tadašnje politike, a što i danas loše utječe na narod u Hrvatskoj i BiH te smatra kako je i Vlada mogla potaknuti pomirenje.

Licemjeri Hebrang i Šeks

"Mogla je i premijerka otići u Ahmiće i Križančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvrijeđeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad riječima pomirenja. Ali nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog vjerskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivnju", kazao je Josipović te dodao da za to samo treba iskrenosti i dobre volje, što ne znači izjednačiti krivnju za rat i umanjiti značaj Domovinskog rata.

Josipović je licemjerima nazvao Hebranga i Šeksa koji su na dan kada je on držao sarajevski govor sjedili na promociji knjige Žarka Domjana, koji je izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podjelu BiH.

Kosor tvrdi da ne traži opoziv predsjednika

Premijerka Kosor izjavila je za RTL kako nikada nije razmišljala o pokretanju procesa opoziva Ive Josipovića. "Predložila sam da sjednemo i dogovorimo se kako ćemo dalje surađivati", kazala je u pomirljivom tonu Kosor te dodala kako Josipović ne može tražiti njezinu ostavku, zato što za to nema osnove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara