Josipović dovodi "svoju kuću u red": Pantovčak postaje "Zeleni ured"

Josipović dovodi "svoju kuću u red": Pantovčak postaje "Zeleni ured"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

IZ UREDA predsjednika Ive Josipovića danas su se pohvalili da su se uključili u provedbu Vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" te njime žele poboljšati energetsku efikasnost u zgradama koje koristi Ured predsjednika.

Žele da se u tim zgradama ispunjavaju obveze koje propisuju direktive EU o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Pismo namjere su danas potpisali predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj Louisa Vinton.

U Uredu su montirane sve štedne žarulje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iako se u Uredu predsjednika na Pantovčaku već  provode određene mjere štednje - sve žarulje zamijenjene su štednim, a u objektima koji se ne koriste isključuje se struja - uslijedit će i nove mjere. U narednom periodu uspostavit će se registar zgrada i nekretnina kojima Ured raspolaže te će se kontinuirano pratiti potrošnja energenata i sustavno provoditi mjere energetske efikasnosti. Također započet će se s primjenom principa 'Zelenog ureda' koji će u potpunosti zaživjeti nakon što se održe motivacijske radionice za sve zaposlene u Uredu predsjednika", pišu iz Josipovićeva ureda.

Ističu kako je u provedbu programa uključeno svih 16 hrvatskih ministarstava, a u dvije godine je provedbom "besplatnih mjera" ušteđeno 5,4 milijuna kuna. Uz dodatno ulaganje 300 tisuća kuna, još su ušteđena 2 milijuna kuna godišnje.

Tečaj za energetske savjetnike završilo 450 djelatnika javnog sektora

"Uz HIO program UNDP u Hrvatskoj provodi i nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH (SGE projekt) u čiju se aktivnu provedbu do sada uključilo 82 od 127 gradova te svih 20 županija. S obzirom da je edukacija ključna pretpostavka za energetsku efikasnost, u sklopu HIO programa provode se radionice i edukacija za zaposlenike javne uprave, ali i građane kroz promotivne aktivnosti i sustav EE info točaka kojih u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 78 (24 info-ureda, 24 info galerije, 5 info kutaka, 6 info centara te 19 info panoa). Tečaj za energetske savjetnike uspješno je završilo preko 450 djelatnika javnog sektora, odnosno predstavnika timova energetske efikasnosti iz ministarstava, gradova i županija", zaključuju iz Ureda predsjednika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara