Josipović: Neki ne žele jačanje odnosa sa Srbijom jer na sukobu grade svoj politički kapital

Josipović: Neki ne žele jačanje odnosa sa Srbijom jer na sukobu grade svoj politički kapital

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"VALJA reći da postoji dio političke scene koji ne želi jačanje dobrih odnosa sa Srbijom i rješavanje problema jer na sukobu grade svoj politički kapital", rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za crnogorski dnevni list Pobjeda dodajući kako upravo iz tih krugova najčešće dolaze prigovori o stvaranju osovine Zagreb - Beograd.

Nema osovine Beograd-Zagreb 

Naime, Josipović je priznao česte kontakte Srbije i Hrvatske, no razlog je niz problema koje treba riješiti. Također, prvi čovjek Hrvatske naglasio je kako bi volio imati i češće kontakte sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem . Josipoviću je rečeno kako u ostatku regije se često mogu čuti prigovori kako osovina Zagreb-Beograd ponovno zanemaruje i gura u drugi plan i Sarajevo i Podgoricu i Skoplje te Prištinu, no predsjednik Hrvatske odbacio je takve tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da su kritike neosnovane. Nema nikakve osovine Zagreb-Beograd. Hrvatska politika je otvorena prema svim susjedima. Uostalom, i s crnogorskim sam se vodstvom često nalazio, formalno i neformalno. Čak predsjednik Tadić, s kim zaista dobro surađujem, nije čelnik iz regije s kojim sam se najčešće viđao", naglasio je Josipović dodajući da se često nalazi sa slovenskim vodstvom. Naime, Josipović kaže kako njegovi susreti s Danilom Tuerkom nisu toliko u fokusu hrvatske javnosti jer sa Slovenijom i nema toliko problema. Hrvatski predsjednik osvrnuo se i na aktualno pitanje optužnica iz Beograda.

Problem s optužnicama riješit će se kada se shvati da se mora razgovarati

"Bez obzira na povremene iskre i zaoštravanja, odnosi u regiji su očito bolji nego pred par godina. O vremenima rata da i ne govorimo! Problem s optužnicama će se riješiti, nije ni jedini, ni najveći. Riješit će se kad se shvati da se sporovi i problemi mogu rješavati samo razgovorom", rekao je Josipović.

Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom predsjednik Josipović naglasio je kako postoje otvorena pitanja no ona značajno ne utječu na odnose.

Repovi iz rata

"Naravno, postoje i repovi iz rata, ali oni više ne dominiraju našim odnosima. Sigurno, u pograničnim krajevima i u Dubrovniku postoji posebna osjetljivost na ratna vremena. Ali i tamo se jasno razumije da je perspektiva naših odnosa mir i suradnja, zajednički projekti, međusobno razumijevanje", naglasio je Josipović .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara