Josipović: Nisam se ispričao, izrazio sam žaljenje zbog zbivanja u prošlosti

Tekst: I.Kri. / J.Š.
Foto: Dado Ruvić (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor nije ostala hladna na jučerašnju ispriku predsjednika Ive Josipovića zbog politike koju je Hrvatska 90-ih godina vodila u BiH te je danas istaknula da naša zemlja nikada nije vodila agresorski, nego obrambeni rat.

"To su jednostavno povijesne činjenice, koje stoje i u Deklaraciji o Domovinskom ratu. Nju je usvojila još bivša Račanova Vlada, u njoj stoji da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i sve nas obvezuje", kazala je Kosor i time Josipoviću pokušala održati lekciju iz povijesti. Premijerka je dodala da su Hrvatska i BiH bile žrtve velikosrpske agresije Slobodana Miloševića.

Rat je bio obrambeni i osloboditeljski te Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem

Očito premijerki nije dobro sjeo niti posjet Josipovića selu Ahmići gdje su Hrvati pobili muslimanske civile te je predsjednika podsjetila kako je naša zemlja 90-ih godina zbrinula tisuće prognanika iz BiH, a pritom nismo pitali za etničku pripadnost. Malo je spustila retoriku te izrazila žaljenje zbog žrtava, jer svaka od njih zaslužuje da joj se pokloni. Kao argument za svoj napad na Josipovića istaknula je i Deklaraciju o suradnji, koju su Zagreb i Sarajevo potpisali 1995. godine, u kojoj stoji da se BiH i Hrvatska brane od velikosrpske agresije.

"Hrvatska je vodila obrambeni i osloboditeljski rat i nije posezala ni za čijim teritorijem", kazala je Kosor i podsjetila Josipovića da Deklaracija o Domovinskom ratu obvezuje sve kreatore vanjske politike. Iako ga nije u toj rečenici spomenula, jasno je kako je mislila na predsjednika Ivu Josipovića. Kosor će Josipovića pozvati na sastanak kada se vrati iz inozemstva, a sigurno će jedna od tema biti isprika koju je predsjednik izrekao u BiH, oko koje se s njom prethodno nije konzultirao.

"Nisam se ispričao"

Josipović je danas rekao kako je njegov jučerašnji sarajevski govor krivo interpretiran te da se oj nije ispričavao za rat i podjele. "Moj govor u parlamentu BiH je krivo interpretiran. To nije bila isprika nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja", kazao je studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Josipović je ustvrdio kao je njegov govor krivo prenesen te da nije nastao po naredbi.

"Žao mi je što je govor pogrešno prenesen. Međunarodna zajednica ga je pohvalila, ali on nije produkt ničije naredbe. Bio je to govor spremnosti da se priznaju vlastite pogreške i otvori bolja i kvalitetnija budućnost", kazao je Josipović dodavši kako bi svaki političar s ovih prostora morao sagledati dobre i loše strane politike svoje države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara