Josipović ocijenio odnose Hrvatske i Srbije kao najlošije nakon rata

Josipović ocijenio odnose Hrvatske i Srbije kao najlošije nakon rata

Foto: Hina

BIVŠI predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je u intervjuu za televiziju N1 da su odnosi Hrvatske i Srbije najlošiji nakon rata, za što su podjednako odgovorne vlade obiju zemalja. Na vlasti su komplementarni režimi koji povremenim "gađanjima" hrane jedni druge i zato su za pogoršanje odnosa podjednako krive vlade obiju zemalja.

"Nacionalizmi su uvijek dobro pogonsko gorivo za neke koji žele vlast, ovim ili onim sredstvima", rekao je bivši hrvatski predsjednik.

Kaže kako odnosi opet idu u negativnom smjeru

Josipović je podsjetio da je situacija poslije rata dulje vrijeme bila u fazi hladnih odnosa, a zatopljenje su počeli on i tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, no nakon isteka njihovih mandata odnosi opet idu u negativnom smjeru.

"Rekao bih da su danas odnosi Hrvatske i Srbije možda najlošiji nakon rata, što nije dobro ni za jednu ni za drugu državu", ocijenio je Josipović i ustvrdio da stanja tih država pomažu generiranju negativnih emocija i političkih stajališta.

Zanimljivom smatra psihologiju političara u svim zemljama u kojima se ljubav prema domovini mjeri mržnjom prema drugima.

"To je potpuno pogrešno jer su pomirenje i dobrosusjedski odnosi temelj sigurnosti svake zemlje. Interes i Srbije i Hrvatske je da ima dobre susjede, jer je za sigurnost  važniji dobar susjed nego najviši zid", naglasio je Josipović.

Kaže kako su najvažniji dobrosusjedski odnosi

Uvjeren je da za političare „nema važnije stvari, kad je riječ o vanjskoj politici, od čuvanja dobrih odnosa sa susjedima". Drži netočnim da birači vole one političare koji "reže prema drugima",  ali konstatira da unatoč tome postoje oni koji stalnu konfrontaciju vide kao "modus vivendi".

"Neke vlasti vjeruju da im koristi prikazivati se kao veliki Hrvati i veliki Srbi zato što ulaze u konfrontaciju. Mislim da je upravo obratno, da je politika pomirenja pomogla objema državama", rekao je Josipović.

Kaže da je uvijek optimist i nada se da će u regiji prevladati političke struje koje će razumjeti da je u interesu svih mir i dobra suradnja.

Govorio o "relativizaciji ustaštva"

Gost na jubilarnom 10. beogradskom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, bivši hrvatski predsjednik Josipović, ističe da je kulturna suradnja u načelu uvijek pozitivna.

Ocijenio je da u Hrvatskoj "postoji relativizacija ustaštva", iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi suprotno.

"Iako Hrvatska dominantno nikad nije bila - i nadam se nikad neće ni postati - ustaška zemlja, desne strane su ovoga trenutka efikasnije u plasiranju neke svoje povijesti, što dovodi do podjela ne samo u hrvatskom društvu, već i do drukčijih odnosa sa susjedima", smatra Josipović i podsjeća da je "srpska stranka u vladi koja tolerira ustaštvo".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara