Josipović dobio službene rezultate izbora, Milanović sutra u 11 sati dolazi po mandat

Foto: Damjan Tadić / Cropix

NAKON što su DIP i Ustavni sud odbacili i posljednje žalbe na provedbu izbora te smo napokon dobili konačne i službene rezultate, sutra će predsjednik Ivo Josipović Zoranu Milanoviću predati mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Iz izvora u Uredu predsjednika Josipovića neslužbeno doznajemo kako će Milanović po mandat sutra doći na Pantovčak u 11 sati. Danas u 19 sati će predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin predsjedniku Josipoviću donijeti službene rezultate parlamentarnih izbora koji su se održali 4. prosinca. Zbog velikog broja žalbi i procedure njihova rješavanja, proces potvrde rezultata se odužio čak devet dana.

"Sutra ću uručiti mandat izbornom pobjedniku", potvrdio je Josipović na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s predsjednikom DIP-a Brankom Hrvatinom, koji je na Pantovčak donio službene i konačne rezultate izbora. Hrvatin je naglasio da su izbori protekli mirno, dostojanstveni i u demokratskom duhu, s čim se složio i Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Josipović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, poručio da od buduće vlasti očekuje uređivanje biračkih popisa, za koje kaže da trenutno nisu sasvim vjerodostojni. "Očekujem da će se izborno zakonodavstvo uskladiti s realnošću, što prije svega znači uređenje propisa o prebivalištu", kazao je Josipović dodavši da je hrvatsko izborno zakonodavstvo po njegovom sudu zastarjelo.

DIP objavio "konačne rezultate"

Nakon što dobije mandat od predsjednika, Milanović kreće u sastavljanje Vlade čiji program mora u Saboru potvrditi većina zastupnika. Tada će novi ministri i premijer položiti prisegu. Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Ivo Josipović.

DIP je u priopćenju izvijestio da objavljuje "konačne službene rezultate" izbora koji su održani 3. i 4. prosinca. "Odlukom Ustavnog suda od 13. prosinca ocijenjeno je da su izbori provedeni u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor", piše u priopćenju DIP-a. Službeni rezultati izbora će sutra biti objavljeni u Narodnim novinama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara