Josipović "u balunu": Kriza u Hrvatskoj ima kockasti dres, ali i znak Fife

Josipović "u balunu": Kriza u Hrvatskoj ima kockasti dres, ali i znak Fife

Tekst: S.C.H.
Foto: Miroslav Kiš/Cropix

NOVOIZABRANI predsjednik Ivo Josipović je i prije službene inauguracije preuzeo dio predsjedničkih obveza, a danas je tijekom posjeta Sisku izjavio kako ima punu podršku braniteljskih udruga za objavljivanje registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

"Pritom ne znači da one koji nisu nosili pušku, a imaju status branitelja, treba brisati iz registra. Mnogi su zaslužni za pobjedu, ali branitelji s puškom, na bojišnici, trebaju se posebno istaknuti", naglasio je Josipović novinarima nakon susreta sa sisačko-moslavačkom županicom Marinom Lovrić Merzel i gradonačelnikom Siska Dinkom Pintarićem.

I vojska mora štedjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Josipović je također, odgovarajući na pitanje novinara, potvrdio kako je Hrvatska kao članica NATO saveza preuzela obvezu da smanji svoje oružane snage i svede ih na brojčano manju silu, no jednako je tako preuzela i obvezu da vojsku dodatno osuvremeni i tehnološki modernizira.

U državnom su proračunu smanjena sredstva za troškove vojske, što drugim riječima znači da će se financiranje obnove plovila za mornaricu i zrakoplova za zrakoplovstvo ostaviti za neka bolja vremena.

Josipović je također potvrdio da bi zrakoplovstvo do 2013. godine trebalo nabaviti nove letjelice, jer sadašnjima istječe rok uporabe, ili bi pak sadašnje zrakoplove trebalo temeljito obnoviti, no nije precizirao hoće li se u proračunu za tu stavku u iduće tri godine pronaći dovoljno sredstava.

Josipović: Kriza ima kockasti dres, ali i znak Fife

Ivo Josipović je sa sisačkim gospodarstvenicima razgovarao i o krizi, a odgovarajući predsjedniku Županijske obrtničke komore Želju Vrbanusu koji je rekao kako kriza u Hrvatskoj nije dio svjetske recesije, poslužio se nogometnom metaforom.

Vrbanus je, naime, kazao da kriza nosi kockasti dres, odnosno da se radi o čistom hrvatskom proizvodu. Josipović se složio, ali uz jedan dodatak. "Točno je da gospodarska kriza u Hrvatskoj nosi kockasti dres, ali na tom dresu je i znak Fife", kazao je Josipović i obećao da će se kao predsjednik maksimalno angažirati u potrazi za stranim investitorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara