Josipović: U EU nećemo ući kao siroče

Josipović: U EU nećemo ući kao siroče

Tekst: S.C.H
Foto: Goran Mehkek / Cropix


PREDSJEDNIK Ivo Josipović gostovao je večeras u Dnevniku Plus Hrvatske televizije povodom prvih mjesec dana svojega mandata, ali i nakon upravo završene  prve vanjskopolitičke turneje tijekom koje je posjetio Bruxelles, Ljubljanu, Beč i Budimpeštu.

Josipović je objasnio kako je glavni cilj turneje bio jačanje hrvatskih pozicija uoči ulaska u EU, a na pitanje novinara očekuje li srpskog predsjednika Borisa Tadića na regionalnom summitu balkanskih zemalja na Brdu kod Kranja, s obzirom na probleme u odnosima između Hrvatske, Srbije i Kosova, Josipović je odgovrio da definitivnih potvrda za to još nema nema. "No treba cijeniti inicijativu Boruta Pahora i Jadranke Kosor. Uostalom, želja Europe je da ovo bude regija mira i stabilnosti", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nastavi li se ovako, bit ćemo siroče bilo gdje

Komentirajući pitanje suvereniteta Hrvatske pri ulasku u Europsku uniju, i to ponajprije ekonomskog suvereniteta, kao i prigovore člana predsjednikova Gospodarskog savjeta Ivice Mudrinića da će Hrvatska "kao siroče" ući u EU, Josipović je rekao kako podjela nekih nadležnosti s Europskom unijom donosi napredak u gospodarskom smislu. "Još nijedna zemlja nije istupila iz Unije. Bojazan da ćemo ući kao siroče ne stoji, no ako se ovako nastavi, bit ćemo siroče bilo gdje", izjavio je predsjednik.
 
Na tvrdnju HTV-ovog novinara da njegovi savjetnici traže odlučnije, pa i bolne, nepopularne poteze hrvatske Vlade, a potom i na pitanje ima li Vlada premijerke Jadranke Kosor dovoljno političke snage za tave rezove, Josipović je odgovorio kako vjeruje u to, te da je on osobno spreman podržati Vladu, no dodao je kako će mjere žestoko kritizirati ne budu li one uspješne. "Kritike o paralelnom gospodarskom vođenju zemlje ne stoje: danas je pitanje gospodarske stabilnosti postalo pitanje stabilnosti zemlje, a to je u nadležnosti predsjednika", upozorio je predsjednik.

Osvrnuvši se i na prigovore o slabim sigurnosnim mjerama na koje se odlučio, Josipović je objasnio kako to nije pitanje komfora, kako to neki pogrešno shvaćaju. "Cijela priča o zaštiti potekla je od ljudi koji nisu upućeni. Pitanje zaštite je pitanje procjene: nedavno sam bio u Beču i njihov predsjednik ima gotovo identičan sustav osiguranja. Uostalom, želim afirmirati načelo minimum potrebnoga", kazao je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara