Josipović za televiziju Vojvodine: Radimo na zapošljavanju i povratku imovine srpskih izbjeglica

Foto: Paun Paunović (Cropix)

"U ODNOSIMA Hrvatske i Srbije, što se psihološke i političke barijere tiče, napravili smo mnogo. U glavama ljudi se definitivno prelomilo kako je suradnja nužna, kako su političari dužni da nađu najbolje modalitete, koji odgovaraju i jednoj i drugoj državi", naglasio je u razgovoru za RTV Vojvodina hrvatski predsjednik Ivo Josipović dodajući da i Hrvatsku i Srbiju čeka puno posla, no i da povoljna klima otvara vrata.

Josipović je naglasio da se još uvijek traže nestale osobe i to njih oko  2000 obje nacionalnosti.

"Još uvijek imamo neriješeno pitanje granica, imamo jako puno otvorenih imovinskih pitanja, od kojih neka potiču iz sukcesije", rekao je Josipović koji ne smatra da Hrvati u Srbiji žive kao taoci politike koju hrvatska Vlada vodi prema srpskoj manjini u Hrvatskoj.

"Tu priču ne doživljavam na taj način. Znamo da je povijest različita kad se radi o položaju dvije manjine, iz čega proizlaze i razlike", rekao je Josipović priznajući da postoji još uvijek dosta ozbiljnih problema u sprovođenju manjinskih prava zagarantiranih Ustavom.

"Osiguravanje uvjeta za povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku, vraćanje njihove imovine i zapošljavanje, kompleksan je problem na čijem rešavanju intenzivno radimo", zaključio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara