Joško Morić predstavio izborni program DC-a na HTV-u

DEMOKRATSKI centar (DC) će se zalagati za rast i razvoj gospodarstva, što će dovesti do povećanja životnog standarda i rješavanja problema nezaposlenosti, kazao je večeras Joško Morić, predstavljajući program DC-a na HTV-u.

Hrvatska Vlada mora imati svoju gospodarsku politiku i program, umjesto da kao do sada pristaje na neprihvatljive aranžmane MMF-a, kazao je Morić. Smatra da su upravo neprihvatljivi financijski aranžmani doveli do "nelogičnih otpuštanja iz javnih službi".

Ako su otpuštanja nužna za smanjenje javne potrošnje, DC drži da ih treba provoditi uz alternativne programe osposobljavanja, prekvalificiranja i zapošljavanja, te da onima koji su ostali bez posla treba dati poticaje za zapošljavanje i "koncesije iz državnih monopola". Nova Vlada, prema programu DC-a, treba smanjiti uvoz i riješiti problem deficita platne bilance, a ograničenim državnim intervencionizmom treba poticati razvoj gospodarskih jakih regionalnih centara te osnažiti malo i srednje poduzetništvo.

Novac od privatizacije DC planira ulagati u razvoj gospodarstva i vraćanje duga umirovljenicima, a smatraju da bi se poticanjem poduzetništva stopa nezaposlenosti za osam godina svela na prihvatljivih 8 do 10 posto.

DC se zalaže i za rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama i Haškim sudom. Suradnju s tim sudom drže važnom međunarodnom obvezom Hrvatske, ali optužnice kojima se kriminaliziraju obrambene akcije smatraju neprihvatljivima. Stoga bi po dolasku na vlast promijenili Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom kako bi odluke o izručenjima donosila pravosudna, a ne politička tijela.

Ulazak u EU i NATO za DC je vanjskopolitički prioritet Hrvatske, koji se treba ostvariti do 2007.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara