Joško Paro: Pregovori o Prevlaci u završnoj fazi

ZAKLJUČENJE protokola između Hrvatske i Jugoslavije o privremenom režimu na Prevlaci očekuje se uskoro, kazao je u Zagrebu hrvatski veleposlanik Joško Paro.

´Pregovori su došli u zadnju fazu´, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu novi hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Paro je prije imenovanja za veleposlanika obavljao dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova za europsku bilateralu, koja je obuhvaćala i odnose s Beogradom.

On je rekao da je u utorak u Zagrebu održan sastanak dviju strana na kojem je postignut ´dosada najviši stupanj usuglašenosti´ oko režima.

Paro nije želio otkriti koja su pitanja dvije strane ostavile za zadnju fazu pregovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula susrest će se, koncem ovog tjedna u Portugalu na ministarskom sastanku OESS-a, s beogradskim kolegom Goranom Svilanovićem kada bi se mogla riješiti preostala pitanja kao i termin i mjesto potpisivanja protokola.

Protokol o privremnom režimu morao bi se potpisati do završetka mandata promatrača UN-a na Prevlaci 15. ovog mjeseca. Tim protokolom premostilo bi se razdoblje do postizanja konačnog dogovora o granici na moru.

Nakon preuzimanja Prevlake obje strane granice će se demilitarizirati, izgraditi cesta koja će omogućiti da Konfin postane međunarodni prijelaz a sama Prevlaka trebala bi se komercijalizirati.

Hrvatski i jugoslavenski mediji proteklih su tjedana pisali kako se preostala sporna pitanja odnose na privremeni režim na moru, od ribarenja do regulacije prometa bokokotorskim zaljevom, a neki su izdvojili i pitanje ´vlasništva´ nad otočićem Mamula na ulasku u zaljev.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara