Jović: Ovo je progon novinara i postupak koji šteti ugledu ICTY-a

OVAJ POSTUPAK smatram progonom novinara koji može samo naštetiti ugledu Haškog suda i kompromitirati ga u očima javnosti, rekao je u petak novinar "Slobodne Dalmacije" Josip Jović nakon razgovora u Uredu ICTYja u Zagrebu.

Josip Jović na razgovor je pozvan kao osumnjičenik zbog nepoštivanja Suda na osnovi članaka koje je godine 2000. objavljivao u "Slobodnoj Dalmaciji", u kojoj je tada bio glavni urednik, a u kojima je povrijedio tajnost zaštićenih svjedoka Haškog suda.

"Smatram da je ovaj postupak zapravo progon novinara i da šteti ugledu Suda. Takav način postupanja samo može kompromitirati ICTY i doista ne znam kome je to u interesu" - izjavio je Jović novinarima nakon razgovora s djelatnicima Haškoga suda.

"U zapadnim zemljama nitko se ne bi usudio pokrenuti ovakav postupak protiv novinara jer ne postoji zakon na kojem bi se pokretanje takvog postupka temeljilo" - ustvrdio je Jović, dodajući kako na današnjem, prvom razgovoru, sam nije govorio ništa, nego je prepustio svojim odvjetnicima da se dogovore o proceduri.

Jovića zastupaju odvjetnici Krešimir Krsnik i Veljko Miljević, koji su prije nekoliko dana na Sudu u Hagu zastupali i interese Markice Rebića, također optuženog za nepoštivanje Suda.

Odvjetnik Miljević rekao je kako su tijekom razgovora upoznati s onim što bi mogao biti temelj za optužbu protiv njihova klijenta, te da bi mogla biti riječ o nepoštivanju Suda.

Nije želio decidirano odgovoriti na novinarsko pitanje o tome je li Josipu Joviću, osim telefonskog poziva na razgovor u Uredu Haškoga suda u Zagrebu, stigao i pisani poziv, ali je napomenuo kako se njegov klijent dragovoljno odlučio na suradnju.

"Moj klijent se nije morao odazvati pozivu na razgovor, ali je to želio, jer ima namjeru u potpunosti surađivati s ICTY-jem" - rekao je Miljević, a Jovićevu želju za punom suradnjom novinarima je potvrdio i Krešimir Krsnik.

Jovićevi odvjetnici potvrdili su da su tijekom razgovora, koji je trajao oko jedan sat, dogovoreni proceduralni postupci, najavivši da će, kada dobiju detaljnije informacije, biti dogovoren idući razgovor.

"Sve ćemo raditi u interesu našeg klijenta" - rekao je odvjetnik Krsnik, neizravno dajući do znanja da u ovom trenutku, ako nije obvezan, Josip Jović možda neće pristati na intervju s Tužiteljstvom.

Isti odvjetnik također je rekao kako smatra da je takav postupak nedopustiv, ističući da je riječ o napadu na novinarske slobode i slobodu izražavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara