Jović se nije odazvao početku suđenja pred Međunarodnim sudom u Haagu

SPLITSKI novinar Josip Jović nije se odazvao današnjem početku suđenja pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu čije ga je tužiteljstvo optužilo za nepoštivanje suda zbog objave identiteta zaštićenog svjedoka.

"Nisam se odazvao zbog pogoršanoga zdravstvenog stanja supruge", izjavio je Jović, dodavši kako je u Haagu njegov pravni zastupnik koji će sucima pokušati objasniti situaciju u kojoj se našao zbog bolesti supruge.

"Ne znam kako će sud reagirati, još je prerano o tome govoriti, ali situacija je takva da suprugu jednostavno nisam mogao ostaviti", poručio je, dodavši kako će više informacija imati tijekom jutra.

ICTY je u petak objavio da će suđenje hrvatskom novinaru i bivšem uredniku Slobodne Dalmacije početi 3. srpnja. Jovića se tereti da je u prosincu 2000. objavio identitet i iskaz tada zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska policija uhitila ga je, po nalogu Haaškoga suda, u listopadu 2005., nakon čega je bio prebačen u pritvor ICTY-a. Na prvom pojavljivanju pred sudom 14. listopada 2005. izjasnio se da nije kriv, nakon čega je pušten do početka suđenja.

Za isto kažnjivo djelo nepoštivanja suda donedavno su bila optužena još trojica hrvatskih novinara, ali je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte optužnice povukla sredinom lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara