JUČER MRTAV, DANAS ŽIV Kako je jedan čovjek prevario sve svjetske medije?

JUČER MRTAV, DANAS ŽIV Kako je jedan čovjek prevario sve svjetske medije?
Foto: Hina/EPA

JUČER su svi svjetski mediji objavili vijest o ubojstvu ruskog novinara Arkadija Babčenka, oštrog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina. Danas se živ i zdrav pojavio na press konferenciji, na kojoj je rečeno da su njegovu smrt lažirale ukrajinske sigurnosne službe kako bi spriječile zavjeru koja je za cilj imala njegovo ubojstvo.

>> "Ubijeni" ruski novinar pojavio se na press konferenciji, živ je i zdrav

>> VIDEO Pogledajte trenutak kada se "ubijeni" Putinov kritičar pojavio pred kamerama


Podsjetimo, jučer je službeni Kijev objavio kako je Babčenko ubijen nedaleko od svog stana u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Ukrajina je odmah za njegovu smrt optužila Rusiju, a iz Kremlja su poručili kako je njegova smrt posljedica nesigurnog okruženja u kojem rade novinari u Ukrajini.

Vijest o današnjem Babčenkovom pojavljivanju na press konferenciji, emitirana uživo na ukrajinskoj televiziji, obišla je svijet munjevitom brzinom. U početku nije bilo jasno kako je to moguće, ali misterij je vrlo brzo pojasnio Vasilj Hritsak, šef Ukrajinske sigurnosne službe (SBU).

Šokantno pojavljivanje na presici izazvalo uzdahe iznenađenja među novinarima 

Naime, Hritsak je pojasnio da su Babčenkovo ubojstvo lažirali u pokušaju da osujete ruski plan za njegovo ubojstvo, dodavši kako je operacija lažiranja Babčenkove smrti planirana puna dva mjeseca.

SBU je na Twitteru objavila kako su se na operaciju lažiranja smrti ruskog novinara odlučili kako bi prikupili dokaze o "terorističkim aktivnostima" ruskih sigurnosnih službi na teritoriju Ukrajine.

Babčenkovo šokantno pojavljivanje na press konferenciji izazvalo je uzdahe iznenađenja među okupljenim novinarima, što i nije čudno.


Na press konferenciji Babčenko se ispričao svojoj supruzi i svima onima koji su vjerovali da je doista ubijen, dodavši kako je apsolutna tajnost bila ključna za uspjeh cijele operacije.

"Želim se ispričati zbog onoga što ste prošli, jer sam osobno pokopao puno prijatelja i kolega i znam da je mučan osjećati pokapati prijatelje. Želim se ispričati i svojoj supruzi zbog pakla kroz koji je prošla u ova dva dana. Olečka, žao mi je, ali ovdje nije bilo drugih opcija", rekao je Babčenko.

Na kraju je zahvalio ukrajinskim sigurnosnim službama jer su mu, kako kaže, spasile život.

Tko je Arkadij Babčenko?

Arkadij Babčenko prošle je godine pobjegao iz Rusije u strahu za svoj život - prvo u Češku, zatim u Izrael, a na kraju u Ukrajinu, gdje je iz Kijeva radio za krimsku televiziju ATR.

Krim je, podsjetimo, Rusija pripojila sebi pod krinkom spornog referenduma o odcjepljenju 2014., a od iste godine Ukrajina je u ratu s proruskim separatistima kojima Moskva aktivno pomaže. U ratu je poginulo više od deset tisuća ljudi. Babčenko je posljednjih godina intenzivno kritizirao ruske ratove u Ukrajini i Siriji, gdje se ruske snage bore na strani režima Bašara al-Asada. Pisao je o ruskom bombardiranju Sirije, a Rusiju je predstavljao kao agresora u Ukrajini, čime je u Rusiji izazvao osude provladinih političara. 

>> HEROJ ILI ZLOČINAC Tko je zapravo Vladimir Putin?

Babčenko lani u članku za The Guardian objasnio zašto je pobjegao iz Rusije

Zanimljivo je da je Babčenko prije godinu dana napisao članak za britanski The Guardian, u kojem je iznio potresni razlog zbog kojeg je morao bježati iz svoje domovine, za koju se borio u prvom i drugom čečenskom ratu. 

Kap koja je prelila čašu bila je, objasnio je u članku Babčenko, "nepatriotska objava na Facebooku". Dva mjeseca prije te objave ruski vojni teretni avion koji je prevozio svjetski poznati vojni zbor Ansambl Aleksandrov, poznat i kao Zbor crvene armije, srušio se u Crno more na putu za Siriju. Tamo je trabao posjetiti rusku vojnu bazu i zabavljati pilote koji su nekoliko mjeseci ranije sudjelovali u bespoštednom bombardiranju Alepa.

Babčenko u svojoj Facebook objavi, kaže, nije pozivao ni na što niti vrijeđao ikoga. "Samo sam podsjetio moje čitatelje da je Rusija neselektivno bombardirala Alep a da nije priznala da su deseci djece umirali od njihovih bombi, a čije su fotografije obišle svijet. Također sam nazvao Rusiju agresorom", piše Babčenko.

Napisao da je ravnodušan zbog pogibije Zbora crvene armije, uslijedile tisuće prijetnji

S obzirom na ovaj rat, kao i na ratove i okupaciju u Ukrajini i, prije toga, u Gruziji, Babčenko je izrazio svoju ravnodušnost prema poginulim članovima vojnog zbora, što je razbjesnilo mnoge ruske nacionaliste. 

I ranije je bio maltretiran i na to je već bio navikao, kaže, ali kampanja koja se nakon toga razvila protiv njega bila je toliko osobna i zastrašujuća da je bio primoran bježati iz Moskve. Masovno maltretiranje i prijetnje počeli su nakon što su protiv njega istupili istaknuti ruski političari. Prvi je bio zastupnik Dume Vitalij Milonov, koji je vlasti pozvao da Babčenka i još jednu kritički nastrojenu novinarku, Boženu Rijnsku, liši državljanstva, protjera i zaplijeni njihovu imovinu. Zatim je senator Franc Kliševič također zatražio da se Rijnska i Babčenko kazne "prema zakonu" i obećao da će biti "reakcije".

Medijska haranga protiv Babčenka nakon Facebook statusa

Zatim je najmoćniji ruski televizijski kanal otvoreno pozvao svoje gledatelje da pokrenu peticiju kojom bi se tražilo upravo to - njihova deportacija i oduzimanje državljanstva. U roku od 24 sata potpisalo ju je 130 tisuća ljudi. Harangi se pridružio i poznati ruski tabloid LifeNews, koji je u suradnji s pravosuđem prijavio Babčenka za švercanje u autobusu - iako kao ratni veteran ima doživotno pravo na besplatan javni prijevoz. No kako je Babčenko objasnio, to je poznata taktika kojom se zbog navodnog neplaćenog duga nekoga želi zaustaviti u odlasku iz zemlje. A ultranacionalistička ruska televizijska postaja prigodnog imena Cargrad objavila je ljestvicu top 100 "rusofoba" - što je termin koji dužnosnici Kremlja redovito koriste za svoje kritičare. Babčenko je na toj ljestvici bio deseti, iako je ratni veteran. 

Onda se na društvenim mrežama pojavila igra Namlati ih, u kojoj su se igrači mogli "obračunati s neprijateljima domovine svojim šakama i čizmama". Babčenko, koji je, naravno, bio među njima, kaže kako su pravi napadi svih vrsta na nezavisne novinare uobičajeni: od premlaćivanja bejzbol palicama, šipkama i bocama, što se dogodilo istraživačkom novinaru Grigoriju Pašku nakon što su ga novine optužile da je strani agent, do zalijevanja tintom ili izmetom, što se dogodilo novinarki Juliji Latinjini. 

Ured javnog tužitelja u međuvremenu je podigao optužnicu protiv Rijnske zbog njene Facebook objave, zbog čega joj prijeti pet godina zatvora. No prava je agonija za Babčenka počela kad je na internet procurila njegova kućna adresa zajedno s pozivom da ga se "posjeti". Uslijedile su, kaže, tisuće prijetnji njemu i njegovoj obitelji: preko telefona, Facebooka i emaila. "U ovoj se zemlji više nisam osjećao sigurno", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara