Julija Timošenko neće priznati rezultat predsjedničkih izbora

Julija Timošenko neće priznati rezultat predsjedničkih izbora

Tekst: J.D.
Foto: AFP


UKRAJINSKA premijerka Julija Timošenko odbila je priznati rezultate nedjeljnog izbora za predsjednika, po kojima je izgubila od proruskog kandidata Viktora Janukoviča, i namjerava pravnim putem osporavati Janukovičevu pobjedu, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Timošenko je dužnosnicima svoje stranke rekla kako "nikad neće priznati" legitimnost izbora, javili su i ukrajinska Pravda i ruska agencija Itar-Tass. Navodi se kako je Timošenko pravnicima zadala zadatak pisanja službenog prigovora i traženje ponavljanja drugog kruga izbora.

Treća runda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Janukovič s 3,2 posto, nakon prebrojanih 99 posto glasova. Za razliku od prošlih izbora, međunarodni timovi koji su pratili ove izbore rekli su da su oni provedeni pošteno i da nije bilo pritisaka na glasače.

Iz vodstva Timošenkine kampanje nisu htjeli komentirati navode, nego su već otkazali dvije press konferencije, ali saveznici premijerke kažu kako se ona namjerava osporavati rezultate.

Nepotreban rat

"Donesena je odluka da se rezultati na pojedinim biračkim mjestima ospore te da se zatraži ponovno prebrojavanje glasova na tim mjestima", rekla je Jelena Šustik, zamjenica u Bloku Julije Timošenko u parlamentu.

Janukovičeva Stranka regija odbacila je pozive na daljnjim prebrojavanjem glasova. "Neće biti treće runde. Vuku nas u nepotreban rat", rekao je Mikola Azarov, Janukovičev zamjenik u stranci.

Janukovič bi se večeras trebao obratiti tisućama svojih pristaša u Kijevu, koji su se okupili ispred sjedišta državnog izbornog povjerenstva. Janukovič je rekao da je okupljanje sazvao kako bi obranio rezultate izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara