"Junački pokušaj spašavanja partizana iz karlovačke bolnice zapravo je ratni zločin"

DOMU zdravlja Karlovac predan je zahtjev za postavljanje spomen ploče, u znak sjećanja na hrvatske vojnike ubijene u Drugom svjetskom ratu, od strane "komunista predvođenih Većeslavom Holjevcem".

Kako javlja Radio Mrežnica, zahtjev je u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prema ranijoj najavi, predao predsjednik Petar Banić, no ne u ruke ravnateljice Doma zdravlja, već u ruke njene tajnice.

Banić je rekao kako Koordinacija već dva do tri mjeseca istražuje događaje iz Drugog svjetskog rata te kako su "došli do spoznaja da je događaj, koji se više od pola stoljeća prikazuje kao junački pokušaj spašavanja partizana iz karlovačke bolnice na Dubovcu, zapravo ratni zločin".

"Ubili su ili zaklali bolesne hrvatske vojnike"

"U Holjevčevoj monografiji se tvrdi kako su partizani, s Holjevcem na čelu, ušli u Karlovac i karlovačku bolnicu na Dubovcu, te sami opisuju kako su ubili nekoliko hrvatskih vojnika. Ubili su ili zaklali hrvatske vojnike koji su bili bolesni. Imamo nekoliko izjava tih svjedoka, koji kažu da je u toj akciji ubijeno šest ili sedam hrvatskih vojnika, dok partizani i Holjevac imaju izjave da je takvih ubijeno četvero. Jedan od dokaza dala je i Nada Dimić, tj. njeno pismo u kojem ona traži da odmah po ulasku u bolnicu partizani zakolju vratare", rekao je Banić, dodajući kako se "po svim pravilima, tada i danas, ubijanje bolesnika kvalificira kao ratni zločin".

Stoga Banić i njegova udruga žele da se njihova spomen ploča postavi pokraj one kojom se Holjevca veliča kao heroja, a koju će uskoro ponovno postaviti Udruga antifašista. "Namjera nam je postaviti ploču, da se zna da je ta grupa učinila ratni zločin, a ne herojsko djelo. To je naše pravo jer u zadnjim mjesecima iz državnog vrha dolaze pritisci da se na novoj ploči antifašista navede `herojsko djelo`. Ono što mi tražimo nije ništa posebno, a to je da se postavi ploča na kojoj će pisati da je ta grupa učinila ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i bolesnicima te bolnice. Ništa posebno ne tražimo, evo, samo da se to sazna i da se ljudima prestanu govoriti laži", rekao je Banić.

I.M.
Foto: Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara