Juncker u društvu Pahora dao pljusku Hrvatskoj: "Arbitražna presuda se mora poštovati"

Juncker u društvu Pahora dao pljusku Hrvatskoj: "Arbitražna presuda se mora poštovati"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje nego da utječe na cijelu Europsku uniju i da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle.

>> Bivši slovenski premijer pisao EU-u: "Moguće je novo otvaranje Pandorine kutije na Balkanu"

"To nije samo bilateralni problem nego i problem koji utječe na cijeli EU-u i u tom duhu je Komisija predložila da posreduje između dviju strana. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi u Sloveniji i Hrvatskoj misle", rekao je Juncker prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Ponuda o posredovanju "nije dobro prihvaćena"

Juncker je istaknuo da ponuda o posredovanju "nije dobro prihvaćena". Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a.

Pljuska Hrvatskoj

Slovenski predsjednik Pahor ustvrdio je da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. "Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji", kazao je.

EU je dosta pozornosti posvetila ovom slučaju, a to dokazuje i najava Junckera da se buduće članice neće primati dok ne riješe odnose sa susjedima.

"Neriješena granična pitanja Slovenije i Hrvatske utječu na perspektivu balkanskih zemalja kad je u pitanju članstvo u EU. Granična pitanja moraju se riješiti ranije", rekao je Jucnker, a njegove riječi prenosi slovenski Delo.

Juncker je naglasio i kako se arbitražna presuda mora implementirati, bez obzira na probleme.

"Nema rata između dvije zemlje", rekao je Juncker dodavši kako obje strane moraju poštivati presudu.

Što se toga tiče, on je optimističan.

"Arbitražnu presudu imamo, moramo je poštovati", rekao je.

"Komisija pokušava posredovati između dviju pozicija na temelju arbitražne presude. Arbitražni sporazum dio je sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji", rekao je Juncker.

Juncker je dodao da Komisija "ne želi incidente" između dviju država. "Ne želim da se događaju incidenti između dvije zemlje. Mi smo sada u razdoblju kada moramo provjeriti kako možemo napraviti pomak u pravcu provedbe arbitraže i ne bih želio da dvije zemlje uđu u sukob".

Dodao je da hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi.

Za jednu zemlju to je bilateralno pitanje, a za drugu europsko, ali u sadržajnom smislu "razlike su vrlo male", rekao je predsjednik EK-a. 

"Razlike su vrlo male. To nije veliki problem. To je problem koji nikoga drugog ne interesira i to treba znati. To me vodi zaključku da je buduće proširenje na zapadni Balkan u rukama Hrvatske i Slovenije", rekao je Juncker.

Slovenski predsjednik Pahor je rekao da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. "Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi  potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Pahor: Hrvatska krši vlastiti sporazum

"Hrvatska je postala članicom EU-a zato što je zaključen arbitražni sporazum, koji se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu Slovenija se obvezala da će ukloniti blokadu i pomoći Hrvatskoj da postane članicom EU-a. Mi smo se toga dijela sporazuma držali i bez toga Hrvatska ne bi postala članicom EU-a. U drugom dijelu se Hrvatska obvezala da će poštovati pravorijek arbitraže o granici na kopnu i moru i Slovenija s pravom očekuje da se Hrvatska drži te obveze", rekao je Pahor.

Dodao je da Hrvatska nepriznavanjem arbitražne odluke krši vlastiti sporazum o pristupanju Europskoj uniji te istaknuo da Komisija mora imati aktivniju ulogu u naporima na provedbi te odluke.

"U Bruxelles sam između ostaloga došao da bih Komisiju, predsjednika Junckera osobno, potpredsjednika Fransa Timmermansa pozvao da se aktivnije uključe u napore na provedbi arbitražnog sporazuma. Želio bih reći da zbog toga što je arbitražni sporazum postao dio sporazuma o pristupanju, imamo političko, pravno i moralno pravo očekivati od Hrvatske, kao prijateljske države da ispuni svoju obvezu", rekao je Pahor.

Slovenski predsjednik pozvao je "hrvatske prijatelje da službeno ili neslužbeno, iz vjerodostojnog izvora u Zagrebu, pošalju poruku Ljubljani i Bruxellesu da će poštovati arbitražnu odluku".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara