Juncker kaže da je najnoviji prijedlog britanske vlade za Brexit problematičan

Juncker kaže da je najnoviji prijedlog britanske vlade za Brexit problematičan
Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker je izdvojio niz problematičnih točaka u posljednjem britanskom prijedlogu za izlazak iz Europske unije, poručivši kako su potrebne dodatne rasprave. 

"Prihvaćanje takvog prijedloga ne bi zadovoljio sve ciljeve backstopa: sprječavanje povratka tvrde granice, očuvanje suradnje između sjevera i juga i gospodarstva na otoku, kao i zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a i položaju Irske unutar njega", priopćila je Europska komisija nakon Junckerovog telefonskog razgovora s irskim premijerom Leom Varadkarom.

Irski premijer je razgovarao i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća na odlasku. 

"Premijer je predsjednicima ponovio Irsku predanost zaštiti jedinstvenog tržišta i carinske unije, kao i očuvanju sporazuma na Veliki petak i izbjegavanju povratka tvrde granice", objavio je njegov glasnogovornik. 

Varadkar je rekao i kako pozdravlja nove prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona za Brexit, kao temelje za dodatne razgovore, no da i dalje ostaju ključni problemi, posebice po pitanju carina i suglasnosti i demokracije u Sjevernoj Irskoj koja je u okviru Britanije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara