Junckera pitali je li bio pijan na večeri s čelnicima NATO-a, nije mu se svidjelo

Junckera pitali je li bio pijan na večeri s čelnicima NATO-a, nije mu se svidjelo
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovarao je na glasine da je bio pijan prošle srijede kada se održavala radna večera priređena za čelnike NATO-a.

U javnosti su se ponovno javile spekulacije o Junckerovoj sklonosti alkoholu, koje ga prate već niz godina, nakon što su se pojavile snimke snimljene prije radne večere u srijedu navečer na kojoj su se okupili čelnici NATO-a na summitu. Na snimci se vidi Juncker kako jedva održava ravnotežu i kako mu nazočni čelnici pomažu da ostane na nogama. Nakon toga se pojavila i fotografija Junckera kako sjedi u invalidskim kolicima.

Glasnogovornici Komisije Junckerovo posrtanje su pripisali išijasu koji mu često ometa normalno kretanje i bolovima u leđima i nozi. 

Na pitanje je li točno objašnjenje njegovih glasnogovornika da je riječ o išijasu i da nije bio pod utjecajem alkohola, Juncker je odgovorio: "Bilo je točno u prošlu srijedu, točno je bilo jutros i bit će točno i večeras i sutra ujutro. Zbilja me čudi interes koji neki pokazuju za ta marginalna pitanja i tražim malo poštovanja."

Juncker se već godinama susreće s glasinama da je sklon alkoholu, a to često koriste euroskeptični političari i mediji koji su u više navrata dovodili u pitanje njegovu sposobnost da vodi Komisiju. U tome su prednjačili britanski euroskeptični mediji, naročito 2014. godine kada se vodila kampanja za Europski parlament i za kandidata za predsjednika Europske komisije.

Ali nisu samo britanski mediji pisali o tome. Tako je Der Spiegel 2014. pisao da je u Luksemburgu Junckerova sklonost alkoholu već godinama "javna tajna", citirajući luksemburškog novinara Pascala Steinwachsa u Letzebuerger Journalu da "zločesti jezici tvrde da Juncker zapravo nema problem s alkoholom, nego bez njega".

Francuski dnevnik Liberation tada je pisao, pozivajući se na neimenovanog diplomata, da je Juncker jedini koji se usudio pušiti na sastancima u Vijeću EU-a, da je oko sebe napravio prostor za pušenje i naručivao sok od jabuke s dodatkom alkohola, ali da ga ipak nitko nije vidio pijana, možda tek malo usporena, te da mu to nije smetalo da uspješno vodi sastanke euroskupine koji bi znali trajati do ranih jutarnjih sati.

Juncker je za Der Spiegel rekao da je i zdravstveno spreman za izazove posla predsjednika Europske komisije i da nema ništa protiv da mediji vodeće kandidate stave pod povećalo. "Ali želio bih da me se pita o politici, a ne o mojim problemima s alkoholom, koje nemam", rekao je Juncker prije nego što je izabran za predsjednika Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara