Juppeove predsjedničke ambicije ugrožene suđenjem za prevaru

BIVŠI francuski premijer Alain Juppe pojavio se u ponedjeljak na sudu pod optužbom za sudjelovanje u organiziranoj prijevari u pariškoj gradskoj upravi prije deset godina, koja bi mogla ugroziti njegove predsjedničke ambicije.

Juppe, koji se nada da će zamijeniti Chiraca nakon izbora 2007. godine, rekao je sudu da njegov bivši šef nije imao nikakvu ulogu u kaotičnim financijama konzervativne stranke Okupljanje za republiku (RPR).

Političar, koji je 90-tih upravljao gradskim financijama dok je Chirac bio gradonačelnik Pariza, optužen je s još 26 osoba za izmišljanje fiktivnih poslova, preko kojih se javni novac slijevao u stranku.

"Predsjednik nije sudjelovao u pripremi proračuna, u njegovu trošenju niti svakodnevnom vođenju stranke", rekao je Juppe Catherine Pierce, predsjednici suda zapadno od Pariza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandali oko financiranja stranaka pogađali su francuske političare proteklih desetljeća, zaprijetivši čak i padom Chiraca. No, imunitet ga štiti od kaznenog gonjenja dok je na predsjedničkoj dužnosti.

Juppe, trenutačno gradonačelnik Bordouxa, optužen je da je sudjelovao u organiziranoj mreži, putem koje su se plaće izmišljenih djelatnika gradske uprave usmjeravale u crne fondove.

Uspio je izbjeći ozbiljnije optužbe za sudioništvo u zloporabi javnog novca, nakon što je tužitelj objavio kako je moguće da Juppe s time nije bio upoznat.

Bude li osuđen, prijeti mu pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura, a ako izbjegne zatvor, zabrana obavljanja javnih dužnosti okončat će njegove predsjedničke ambicije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara