Jure Radić - čovjek kojeg muče vjetrovi i strukovne nagrade

ZLOGLASNA riva u Splitu dobila je jučer graditeljsku nagradu CEMEX-a, u kategoriji Infrastrukturne građevine, što je brže-bolje prikazano kao vijest da se javnost buni protiv nečega što struka podržava.

Stvari postaju jasnije kada se zna da je predsjednik ocjenjivačke komisije CEMEX-a za Hrvatsku - Jure Radić čiji je IGH sudjelovao u izgradnji iste rive. Radić je poznati hrvatski neimar kojeg još muče vjetrovi s Maslenice koji ljuljaju njegov most, a ujedno je i predsjednik poznatog konzorcija Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH), čiji burzovni index svakog jutra nervozno iščitava aktualna ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Bilo kako bilo, Hrvatsku će tako u studenom ove godine na 17, međunarodnom natječaju Cemex Building Award u Meksiku predstavljati Studio 3LHD, koji su osmislili projekt Rive, dok se Splićani dan danas pitaju - u čijem je to interesu nestala njihova riva?

Žiri u sukobu interesa

Elem, Radić je predsjedavao komisiji u kojoj su još sjedili Jerko Rošin, Milutin Anđelić, Ante Vulin, te Miljenko Domijan, no pitanje je koliko je u ovom slučaju bio u sukobu interesa, kao i neki članovi žirija.

Naime, na projektu "zloglasne" splitske rive radila je i njegova tvrtka IGH i to u značajnom dijelu. Ekipa iz 3LHD-a više puta su dosada naglašavala u medijima kako je u projektu sudjelovalo 40 stručnjaka, od kojih su možda najznačajniji kompletni tim zaposlenika splitskog odjela Radićeve tvrtke IGH. Naime, osim što je IGH bio izabran za nadzor radova na splitskoj Rivi, Radićeva tvrtka sudjelovala je u svim konzultacijama, te u sanaciji ruba obale odnosno u rekonstrukciji "famoznog zidića", koji je posebno razljutio Splićane.

Štoviše, Radićev IGH i Studio 3LHD nerazdvojni su partneri u izgradnji Sportsko - poslovnog kompleksa "Lora", koji će prema zamisli arhitektonskog studija "3LHD" imati i najveću poslovnu zgradu u Hrvatskoj. Uostalom, pitaju se Splićani, ako futurističke stolice i rasvjeta mogu na stoljetnu rivu, zašto poslovni svijet ne bi mogao ići uz rukometnu retoriku?

Tko će kome, ako neće svoj svome? 

Recimo i to kako je i drugi član žirija Jerko Rošin, također u svojevrsnom sukobu interesa budući je bio član žirija koji je u natječaju izabrao upravo Studio 3LHD kao najbolje arhitektonsko rješenja za rivu.

Nagrade su se inače djelile u nekoliko kategorija, a pobjednik u kategoriji Stambene građevine je Kuća FN iz Zagreba, u kategoriji Javne i poslovne građevine Zgrada gimnazije i sportske dvorane iz Koprivnice, a kako smo rekli u u kategoriji Infrastrukturne građevine nagradu je dobio projekt Riva iz Splita.

No, osim sumnje u sukob interesa predsjednika i pojedinih članova žirija, ostaju nejasni kriteriji prema kojem su se dobivale nagrade. U nekim kategorijama nagrađivani su izvođači radova, a u nekima autori projekta. Uvidom u dokumentaciju CEMEX-a nejasni su nam motivi žirija odnosno jesu li htjeli nagraditi arhitektonsko ili pak graditeljsko postignuće, a sasvim nam je nejasan i način bodovanja.

Na kraju vrijedi spomenuti kako je Jure Radić ovog tjedna u velikom razgovoru za jedan tjednik koji se bavi ekonomijom izjavio kako bi mu bilo lakše nabrojati projekte u Hrvatskoj, koje ne radi njegova tvrtke, nego da nabraja one u kojima su glavni. Jasno je da se od njega kao monopolista ne može tražiti da napustiti sve poslove. Ali, zar baš mora i odlučivati što je najbolje i kome će pripasti nagrada?

I.Ć.
Foto: Studio 3LHD

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara