Juščenko ljutog protivnika prihvatio kao ukrajinskog premijera

UKRAJINSKI predsjednik Viktor Juščenko je, nakon višetjednih političkih manevara i prijetnji raspisivanjem novih izbora, odlučio Viktoru Janukoviču, čelniku proruske Stranke regije, povjeriti mandat za sastav nove vlade.

Za Juščenka ovo predstavlja jedno od najvećih poniženja u političkoj karijeri, jer mu je na predsjedničkim izborima krajem 2004. godine upravo Janukovič, koji uživa podršku Moskve, bio najljući protivnik te ga nominalno porazio. Međutim, serija uličnih prosvjeda i pritisak SAD i EU, je ukrajinske vlasti natjerao da ponove izbore na kojima je pobijedio Juščenko.

Za samo nekoliko mjeseci "Narančasta revolucija" - koja se neko vrijeme slavila kao veliki trijumf Zapada nad Moskvom - se rasplinula u međusobnim razmiricama "narančaste" koalicije, pa su 2006. godine raspisani parlamentarni izbori na kojima je najviše glasova dobila upravo Janukovičeva stranka.

Iako je nakon mjeseci mukotrpnih pregovora dogovorena obnova "narančaste" koalicije, mala socijalistička stranka se u posljednji trenutak okrenula Janukoviču i tako omogućila nužnu parlamentarnu većinu pro-ruskom bloku.

Juščenko je time bio doveden pred gotov čin, a prijetnje raspuštanjem parlamenta i novim izborima nisu bile previše uvjerljive, s obzirom da bi prema anketama upravo njegova stranka "Naša Ukrajina" na njima najgore prošla.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara