Južna Afrika obilježava stotu godišnjicu rođenja Nelsona Mandele, legende borbe protiv aparthejda

Južna Afrika obilježava stotu godišnjicu rođenja Nelsona Mandele, legende borbe protiv aparthejda
Foto: EPA

BARACK Obama, prvi crnački predsjednik SAD-a, u utorak će odati počast preminulom Nelsonu Mandeli, prvom južnoafričkom crnačkom vođi, na stotu obljetnicu njegova rođenja.

Obamino obraćanje jedan je u nizu događaja kojima se u Južnoj Africi i širom svijeta 18. srpnja obilježava stota obljetnica rođenja svjetske ikone Mandele, koji je proveo 27 godina u zatvoru u borbi protiv južnoafričkih rasističkih aparthejdskih vlasti.

Očekuje se da će Obaminu govoru u Johannesburgu prisustvovati tisuće ljudi. Na skupu će biti i Mandelina udovica Graca Mandela, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i nadbiskup Desmond Tutu, bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te bivši američki predsjednik Jimmy Carter. 

"Madibina moralna hrabrost bila mi je osobna inspiracija"

Obama je u više navrata govorio o velikom utjecaju koji je na njega ostavio Mandela. Posebice dirljiv bio je njegov oproštaj prilikom posljednjeg ispraćaja legende borbe protiv aparthejda 2013. "Madibina moralna hrabrost ... bila mi je osobna inspiracija", kazao je jednom prigodom.

Bit će to prvo veliko Obamino javno obraćanje nakon što ga je Donald Trump zamijenio na mjestu američkog predsjednika, no ne očekuje se da u govoru spomene svojeg kontroverznog nasljednika.

Obamino obraćanje bit će glavni događaj obilježavanja obljetnice Mandelina rođenja, a organiziran je uz to i niz drugih događanja.

Povodom obljetnice i u Mandelinu čast tiskane su posebne novčanice, a obični Južnoafrikanci pozvani su da se uključe u dobrotvorni rad.

Britanski mediji prenose pak da će princ Harry i njegova supruga Meghan prisustvovati otvaranju velike izložbe o Mandelinu životu u Londonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara