Južna Koreja ukida zakladu kojom Japan pomaže seksualnim robinjama carske vojske

Južna Koreja ukida zakladu kojom Japan pomaže seksualnim robinjama carske vojske
Foto: EPA

JUŽNA Koreja najavila je zatvaranje kontroverzne zaklade koju financira Japan, a namijenjena je pomaganju seksualnim robinjama japanske carske vojske, što je odluka koja bi mogla još više zatrovati odnose između dva susjeda. 

Tokio je smjesta reagirao pozivanjem na razgovor južnokorejskog veleposlanika te zatražio od Seula da poštuje "svoje međunarodne angažmane". 

Problem "žena za utjehu" truje bilateralne odnose već desetljećima, jer brojni Južnokorejci u njemu vide simbol zlostavljanja i nasilja koje je Japan počinio tijekom kolonijalne dominacije od 1910. do 1945. 

200 tisuća žena bilo prisiljeno prostituirati se u bordelima carske vojske

Većina povjesničara smatra da je do 200.000 žena, prvenstveno Korejki, ali i Kineskinja, Indonežanki i državljanka drugih azijskih zemalja, bilo prisiljeno prostituirati se u bordelima carske vojske. 

Zakladi osnovanoj kontroverznim sporazumom iz 2015. obilato je pridonosio Japan, iznosom u visini milijardu jena (7,8  milijuna eura po sadašnjem tečaju) namijenjenom pomaganju žrtvama. 

No sporazum koji je finalizirala bivša južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izazvao je bijes žrtava koje su smatrale da se Japance ne drži odgovornima za ratne zločine. 

Nasljednik Park Moon Jae-in kritizirao je sporazum i obećao vratiti novac Tokiju suzdržavši se od službene osude teksta. 

Više desetaka žrtava i obitelji žrtava primilo je 4,4 milijardi vona (3,4 milijuna eura) od zaklade od njezina otvaranja 2016. Južnokorejska vlada otada sama financira odštetu. 

Tokio je burno reagirao. "Sporazum između Japana i Južne Koreje od prije tri godine predstavljao je konačno i neponištivo rješenje", kazao je premijer Shinzo Abe novinarima. 

"Ako se međunarodno obećanje prekine, nemoguće je održati odnose između zemalja. Nadam se da će Južna Koreja, u svojstvu članice međunarodne zajednice, djelovati odgovorno", dodao je on. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara