Južnoafrički "Dr. Šok" uhićen zbog seksualnog zlostavljanja u Kanadi

Južnoafrički "Dr. Šok" uhićen zbog seksualnog zlostavljanja u Kanadi

Tekst: V.Š.
Foto: CTV

AUBREY LEVIN, 71-godišnji psihijatar kojega godinama prate optužbe za teško narušavanje prava i mučenje pacijenata u Južnoafričkoj Republici za vrijeme apartheida, uhićen je zbog seksualnog zlostavljanja pacijenta.

Za seksualno zlostavljanje ga je optužio njegov 36-godišnji dugogodišnji pacijent, a kanadska policija je priopćila da provjerava slične navode još tridesetak pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuženi psihijatar je napustio JAR prije 15 godina i otad živi u Kanadi. U vrijeme apartheida u JAR-u je bio glavni psihijatar, gdje je prozvan "Doktor Šok" zbog toga što je homoseksualizam "liječio" elektrošokovima. Osim "liječenjem" homoseksualaca, bavio se zatvaranjem politički nepodobnih osoba i pacifista koje je podvrgavao svojoj "terapiji" i režimu jakih lijekova.

Južnoafričko Povjerenstvo za istinu i pomirbu priopćilo je da je Levin kriv za "teško ugrožavanje ljudskih prava", uključujući kemijsku kastraciju homoseksualaca. Međutim, nakon preseljenja u Kanadu 1995. godine uspio je utišati javnu raspravu o svojoj prošlosti, zaprijetivši tužbama medijima koji su je pokušali istražiti.   

Levin je uhićen prošloga utorka, ali je pušten nakon plaćanja jamčevine od 50.000 kanadskih dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara