Južnoameričke države oformile novi savez. Nisu pozvale Madura

Južnoameričke države oformile novi savez. Nisu pozvale Madura
Foto: Epa

SKUPINA južnoameričkih čelnika danas je potpisala deklaraciju o stvaranju bloka za koji kažu da je otvoren za sve države, nevezano za ideologiju, i da mu je cilj rješavanje regionalnih problema. 

Predsjednici Argentine, Brazila, Kolumbije, Čilea, Ekvadora, Paragvaja i Perua okupili su se na summitu u Santiagu, prijestolnici Čilea. Ta je država s Kolumbijom bila predvodnica nove inicijative Prosur, nakon kritika da prijašnji savez imena Unasur nije uspio djelovati u krizom pogođenoj Venezueli. 

Pozvali Guaidoa, a ne Madura

"Ovo će biti forum s čvrstom i jasnom predanošću demokraciji, slobodi i poštovanju ljudskih prava", kazao je čileanski predsjednik Sebastian Pinera nakon ceremonije potpisivanja. 

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro nije bio pozvan na susret čelnika u Santiagu. Neki predsjednici zbog toga su kritizirali organizatore. Umjesto Madura pozvan je čelnik opozicije Juan Guaido, kojeg su mnoge države priznale nakon što se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom Venezuele. 

Guaido nije prisustvovao

Guaido nije poslao svog predstavnika na summit, a na njemu nisu sudjelovali ni bolivijski predsjednik Evo Morales, bliski saveznik Madura, kao ni urugvajski predsjednik Tabare Vazquez.

Unasur je stvoren 2008. kad se Južna Amerika okrenula ljevici predvođena Madurovim prethodnikom i političkim ocem Hugom Chavezom. No proteklih godina taj je blok paraliziran podjelama nakon što su diljem kontinenta na vlast došle vlade desnog centra. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara