Kad neće nitko, hoće bivši predsjednik SAD-a: Jimmy Carter doputovao u S. Koreju

Kad neće nitko, hoće bivši predsjednik SAD-a: Jimmy Carter doputovao u S. Koreju

Foto: AFP

BIVŠI američki predsjednik Jimmy Carter doputovao je danas u Sjevernu Koreju, gdje bi trebao razgovarati o smanjenju napetosti na podijeljenom poluotoku i nedostatku hrane u jednoj od najzatvorenijih država svijeta. U Pjongjang je sletio u pratnji nekoliko bivših europskih lidera, a na aerodromu su ih cvijećem dočekala sjevernokorejska djeca, poznata po masovnim sletovima.

Carter apelira da zaustave nuklearne programe

Carter će u misiji u Sjevernoj Koreji  pokušati uvjeriti zemlju da odustane od svojih nuklearnih ambicija, no još nije poznato hoće li se uspjeti sastati s vođom Kim Jong Ilom. Oni bi trebali razgovarati o napetostima između dviju Koreja, pogotovo nakon incidenta u studenome 2010., kad su sjeverni susjedi potopili južnokorejski brod i bombardirali pogranični otok.

Otada dvije zemlje ne pregovaraju, jer Soeul traži da se Pjongjang prvo ispriča, dok "sjevernjaci" kažu da je Južna Koreja isprovocirala napad.

Gladuje svaki četvrti stanovnik Sjeverne Koreje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki State Department ogradio se od Carterova posjeta i rekao je da ne nosi nikakvu službenu poruku. Carter je već jednom boravio u S. Koreji, i to 1994. kad je Washington bio blizu rata s Pojngjangom zbog njihovog programa o proizvodnji nuklearnog oružja.

Iako iz najtajnovitije svjetske države teško cure informacije, tamo su nedavno boravili predstavnici UN-ove Agencije za hranu i utvrdili da više od 6 milijuna ljudi, četvrtina populacije te zemlje, hitno treba pomoć u hrani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara