Kad pravosuđe štiti pedofile: Silovatelj dviju djevojčica dobio samo osam godina zatvora

HRVATSKO sudstvo je u još jednom slučaju pedofilije i silovanja donijelo sramotnu presudu. 28-godišnji Dušan Stojanović iz međimurskog Pleškovca za silovanje dviju djevojčica, šestogodišnjakinje i petogodišnjakinje, dobio je samo osam godina zatvora.

Pedofil je tijekom srpnja 2006. godine u kući u Pleškovcu od šestogodišnje djevojčice, koju je poznavao od ranije, zatražio je da se popne na krevet, a kad je to učinila, skinuo joj je gornji dio odjeće i rukom je dirao po spolovilu, a potom je i silovao.

Sud njegovu ubrojivost ne smatra upitnom

Tijekom ljeta iste godine ju je još dva puta dodirivao po stražnjici i spolovilu, u dvorištu kuće u Pleškovcu i u kući u kojoj djevojčica stanuje. Istog ljeta je seksualno zlostavljao još jednu djevojčicu, petogodišnjakinju.

Stojanović je zbog bludničenja nad djevojčicama i pedofilije osuđen na sedam godina zavora, a zbog spolnog odnošaja s djetetom na još dvije godine zatvora. Sud je nepravomoćnu kaznu objedinio u jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Stojanoviću čak nije izrečena ni sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, jer sud njegovu ubrojivost ne smatra upitnom.

Za silovanje 12-godišnjakinje pet godina zatvora

Na istom je sudu nedavno 20-godišnji Velimir Oršuš iz Orehovice, zbog silovanja tada 12-godišnje djevojčice, nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Tijekom ljeta 2006. godine na smetlištu u šumi nedaleko od Orehovice je 12-godišnjakinju ponudio cigaretom, a potom ju je odjednom uhvatio za ruku i odvukao dublje u šumu, gdje ju je oborio na tlo te ju je silovao.

U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je od 5. listopada prošle godine, kad je uhićen, proveo u pritvoru. Sudac Županijskog suda u Čakovcu mu je izrekao i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara