"Kada su primali odlikovanja, nije im smetala dvostruka linija zapovijedanja"

VEĆINA gostiju večerašnje HRT-ove emisije Otvoreno je izrazila skepsu u koncept dvostruke linije zapovijedanja kojom se na sudu obranio Rahim Ademi.

Vukovarski branitelj Predrag Matić-Fred je rekao kako je za dvostruku liniju zapovijedanja prvi put čuo iz medija.

Zoran Šangut, predsjednik Udruge Vukovar 1991., je rekao kako hrvatskim generalima i drugim časnicima očito nije smetala dvostruka linija zapovijedanja kada su primali odlikovanja i druga priznanja, ali im smeta kada se na temelju nje mogu izvlačiti od odgovornosti za ratne zločine, odnosno svaljivati krivicu na svoje drugove.

Miroslav Tuđman, bivši čelnik HIS-a, je rekao da je u pitanju pravna smicalica, a da korijen te priče leži u činjenici da bivši oficiri JNA nisu htjeli prihvatiti demokratski ustroj u kojemu su neke institucije kao vojna policija i vojna obavještajna služba pod civilnim ministarstvom obrane, a ne pod glavnim stožerom kao u totalitarnim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pero Kovačević, koji je početkom 1990-ih sudjelovao u izradi zakona o obrani i oružanim snagama, tvrdi da javnost brka pojmove zapovijedanja i upravljanja.

Željko Sačić, bivši načelnik stožera Specijalne policije, smatra kako je dvostruka linija zapovijedanja medijski konstrukt, odnosno da nije dokazana. Po njegovom mišljenju na suđenju Norcu i Ademiju mnogi detalji o zbivanjima u Medačkom džepu nisu objašnjeni, uključujući i broj civilnih žrtava za kojeg se može pretpostaviti da je manji. Kanadski vojnici UNPROFOR-a su se hvalili da su ubili 26 hrvatskih specijalaca, ali su ubijena samo dva, pa je moguće da su ti ubijeni ljudi zapravo bili oni koji su se krili po šumama.

Ante Nobilo, bivši odvjetnik generala Blaškića, jedinije tvrdio da je dvostruka linija zapovijedanja postojala, a na tome je bila i temeljena obrana njegovog klijenta. Po Nobilovom mišljenju postojanje dvostruke linije zapovijedanja je prije svega posljedica neustroja i neizgrađenosti vojske ranih 1990-ih.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara